NOVA GRANICA

PayPalom ćemo plaćati i u svemiru?

27.06.2013 u 17:59

Bionic
Reading

Što ako se nađete u svemiru i trebate neštko kupiti online? Kako ćete platiti? Kojom valutom? Time su se pozabavili u PayPalu pa - u suradnji s institutom SETI i Društvom za svemirski turizam - pripremaju PayPal Galactic

Potrebe za transakcijama u svemiru zasad nema, ali to bi se moglo promijeniti već za koji mjesec. Dan poslije Božića SpaceShipTwo, letjelica Virgin Galactica, trebala bi početi u svemir redovno voziti turiste. Kao i onima na Zemlji, i njima će trebati novac za suvenire, hranu, piće i tko zna što sve još ne.

Zvuči šašavo, no PayPalov predsjednik David Marcus tvrdi kako se ozbiljno namjeravaju time baviti, piše New Europe. Zasad je to tek ideja o kojoj se razgovara.

No Marcus smatra kako svemirski turizam postaje stvarnost. A potrebna je i usluga koja će astronautima, poput onih na Međunarodnoj svemirskoj stanici, omogućiti plaćanje računa i kupovinu knjiga, filmova, glazbe...

Čeka ih puno posla. Trebat će riješiti brojne tehničke i regulatorne dvojbe, kao i probleme vezane uz sigurnost i prekograničnu trgovinu. Zasad svemirski turisti mogu ponijeti bežični čitač kreditnih kartica, kojim će obrađivati transakcije.