SAJAM MOBILNE TEHNOLOGIJE

Pametni prsten iz Samsunga, nove AI značajke, Xiaomijev auto. Što je pokazao MWC?

27.02.2024 u 14:13

Bionic
Reading

Najveći sajam mobilne tehnologije donosi Lenovovo prozirno prijenosno računalo, Xiaomijev prvi električni automobil i te najavu novih Googleovih značajki poduprijetih umjetnom inteligencijom, među ostalim

Mobile World Congress 2024 je u punom jeku. Veliko okupljanje u Barceloni oduvijek je bilo mjesto za tehnološku inovaciju, a s godinama je fokus s mobilnih telefona obuhvatio puno širi spektar proizvoda i usluga.

Na ovogodišnjem smo tako događaju mogli svjedočiti najnovijim značajkama Androida, transparentnom laptopu iz Lenova, pametnom prstenu iz Samsunga te Xiaomijevom električnom automobilu i - robotskom psu.

Microsoftova načela pristupa umjetnoj inteligenciji

Brad Smith, predsjednik i potpredsjednik Microsofta, najavio je 'Principe pristupa AI-ju', plan od 11 točaka za koji je Smith rekao da će 'upravljati načinom na koji ćemo upravljati našom infrastrukturom AI podatkovnog centra i drugom važnom AI imovinom.'

Iako se ovdje implicira da je Microsoft otvoren za dijalog i razgovor sa zainteresiranim stranama, ironično, Smith je iznio vijest u glavnom govoru, bez prostora za dodatna pitanja.

Xiaomijev prvi električni automobil

Xiaomi SU7 Izvor: Profimedia / Autor: Matthias Oesterle / Shutterstock Editorial / Profimedia

Xiaomi je predstavio svoj prvi električni automobil Xiaomi SU7. Premda nije poznato previše o automobilu, znamo da se radi o 'eko-tehnološkoj limuzini visokih performansi pune veličine' s planovima dolaska u Kinu u nekom trenutku sljedeće godine.

Uz dizajn, Xiaomi je razvio pet temeljnih EV tehnologija: E-Motor, CTB Integrated Battery, Xiaomi Die Casting, Xiaomi Pilot Autonomous Driving i Smart Cabin. I kao što je već spomenuto, imat će operativni sustav 'HyperOS'.

Prvi Samsungov pametni prsten

Dijamanti su možda ženini najbolji prijatelji, ali ako ste djevojka koja ne može spavati, Samsungov Galaxy prsten može postati vaš novi favorit, piše TechCrunch.

Neke od značajki uključuju ugrađene senzore za mjerenje otkucaja srca, kretanja i disanja kako bi se napravio presjek zdravlja i spavanja korisnika. Pitanja oko cijena i trajanja baterije za sada ostaju bez odgovora.

Lenovov konceptualni laptop

Lenovov konceptualni laptop MWC 2024 Izvor: Profimedia / Autor: PAU BARRENA / AFP / Profimedia

Ako ste oduvijek željeli gledati u poleđinu svog stola dok radite, novo transparentno prijenosno računalo kompanije Lenovo će vam pružiti tu radost - ako ikada stigne do proizvodnje.

Izgleda kao vaše standardno prijenosno računalo uz nekoliko iznimaka - zaslon ima prozirno okno, a on i dio tipkovnice nas podsjećaju na iskustvo proširene stvarnosti, što znači da je grafika prekrivena svime što se nalazi iza njega.

Google donosi nove AI značajke

Google uveo AI u više svojih usluga, uključujući novi skup značajki za telefone, automobile i nosive uređaje. Oni koriste Gemini za izradu poruka, AI generirane natpise za slike, sažimanje tekstova putem AI-ja za Android Auto, zajedno s pristupom propusnicama na Wear OS-u.

Osim toga, Google Messages će dobiti značajku koja vam omogućuje pristup Geminiju u aplikaciji. Značajka je trenutno u beta verziji i podržava samo engleski. Mobilni div također pokreće neke značajke povezane s pristupačnošću. Jedna je aplikacija Lookout, koja pomaže osobama oštećena vida sa stvarima kao što su etikete hrane i dokumenti, a sada će generirati AI-potpise za slike kojima nedostaju ili su netočni.

Osnivač DeepMinda Demis Hassabis govorio je na panelu sa Stevenom Levyjem iz Wireda o tome da Google može 'poništiti' sposobnost svog multimodalnog generativnog AI alata, Gemini, da prikazuje ljude. Google je, podsjetimo, predstavio generator slika ranije ovog mjeseca kroz Gemini, glavni paket modela umjetne inteligencije. Alat omogućuje korisnicima unos upita za izradu slike.

Tijekom proteklog tjedna korisnici su otkrili povijesne netočnosti i upitne odgovore, koji su potom kružili društvenim mrežama. Google je nakon toga povukao alat dok ne poprave kvar, što bi moglo potrajati nekoliko tjedana.