KONTROVERZNI REZULTATI

Nakon kritika i ismijavanja, Google povlači alat umjetne inteligencije za izradu slika

27.02.2024 u 12:30

Bionic
Reading

U divu iz Mountain Viewa priznali su kako alat ne radi onako kako su zamislili. Moglo bi proći više tjedana prije no što ga poprave

Nakon što je povukao svoj alat za generiranje slika umjetne inteligencije zbog niza kontroverzi, Google planira uskoro ponovno lansirati proizvod, najavio je izvršni direktor Google DeepMinda Demis Hassabis.

Google je predstavio generator slika ranije ovog mjeseca kroz Gemini, glavni paket modela umjetne inteligencije. Alat omogućuje korisnicima unos upita za izradu slike.

Tijekom proteklog tjedna korisnici su otkrili povijesne netočnosti i upitne odgovore, koji su potom kružili društvenim mrežama. Google je nakon toga povukao alat dok ne poprave kvar, što bi moglo potrajati nekoliko tjedana.

Hassabis je priznao kako alat ne radi onako kako su zamislili. Evo nekoliko primjera kako su stvari pošle po zlu.

Kad je jedan korisnik zamolio Gemini za prikaz njemačkog vojnika 1943. godine, alat je prikazao rasno raznoliku skupinu vojnika koji su nosili njemačke vojne uniforme tog doba.

Kad su ga upitali za 'povijesno točan prikaz srednjovjekovnog britanskog kralja', model je generirao još jedan rasno raznolik skup slika, uključujući i onu žene vladarice.

Korisnici su izvijestili o sličnim ishodima kada su tražili slike utemeljitelja SAD-a, francuskog kralja iz 18. stoljeća, njemačkog para iz 19. stoljeća...

Model je također pokazao sliku Azijaca kao odgovor na upit o Googleovim osnivačima.

Previše se žurilo?

Glavni izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai snosi dio odgovornosti. Prošle su godine neki su ga Googleovi zaposlenici kritizirali zbog neuspješnog i preuranjenog uvođenja Barda nakon viralnog širenja ChatGPT-a.

Najnoviji problemi s Geminijem ponovno su pokrenuli raspravu unutar industrije umjetne inteligencije, pri čemu su neki Gemini nazivale previše woke ili lijevo orijentiranim, dok su drugi optužili Google zbog toga što nije dovoljno ulagao u prave oblike etike umjetne inteligencije.

Google se našao na udaru kritika 2020. i 2021. jer je izbacio suvoditelje svoje etičke skupine za umjetnu inteligenciju nakon što su objavili istraživački rad koji je kritičan prema određenim rizicima takvih modela umjetne inteligencije. Kasnije su reorganizirali taj odjel.

Nije samo generator slika problem

Na upit tekstualnom robotu za razgovor jesu li tvitovi memova Adolfa Hitlera ili Elona Muska imali veći negativan utjecaj na društvo stigao je odgovor u kojem je navedeno kako je teško procijeniti tko ima veći negativan utjecaj jer imaju značajne negativne utjecaje na različite načine.

Google ulaže velika sredstva kako bi svoj rad na umjetnoj inteligenciji prenio u područje pomoćnika ili agenata umjetne inteligencije.

Ti bi agenti, primjerice, mogli zakazati sastanak skeniranjem kalendara kako bi izbjegli preklapanja i kolizije, rezervirati putovanja i aktivnosti, kupiti darove za bliske osobe ili obavljati određenu radnu funkciju kao što je prodaja u inozemstvu.

Zasad su uglavnom ograničeni na zadatke kao što su sažimanje, generiranje popisa obaveza ili pomoć pri pisanju računalnog koda, piše CNBC.