VJEROJATNO NE PRIJE 2018.

Pada velika barijera za hrvatske internetske kupce

29.11.2016 u 12:14

Bionic
Reading

Geo-blokiranje, praksa koja brojne hrvatske građane priječi u kupovini proizvoda i usluga online izvan granica Lijepe naše,uskoro bi mogla biti ukinuta na području Europske unije

Vijeće EU-a za konkuretnost postiglo je u ponedjeljak dogovor o ukidanju barijera u prekograničkoj internetskoj trgovini, čime bi se ukinulo tzv. geo-blokiranje, jedna od prepreka u razvoju digitalne trgovine

'Smisao je te uredbe da se omogući i građanima i poduzetnicima pristup internetskoj trgovini, spriječi njihova diskriminacija s obzirom na zemljopisno područje na kojem se nalaze', rekla je potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je sudjelovala na sastanku Vijeća za konkurentnost.

Kako je tportalu u telefonskom razgovoru rekla Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (SDP), odluka će hrvatskim potrošačima omogućiti pristup digitalnim trgovinama u inozemstvu u značajno većoj mjeri nego do sad.

'Namijenjena je upravo zemljama poput Hrvatske, koje su dosad bile tretirane kao zemlje drugog reda kad je internetska trgovina u pitanju', naglasila je Borzan.


Ujedno bi trebala riješiti i problem enormno visokih cijena dostave paketa preko granica zemlja-članica, ali i napraviti velikikorak ka jedinstvenom reguliranju ne samo geo-blokiranja, već i digitalne trgovine općenito. Borzan očekuje kako će Europski parlament prihvatiti i podržati odluku.

Odluka Vijeća donesena je kvalificiranom većinom. Usvojena odluka predstavlja stajalište Vijeća u pregovorima s Europskim parlamentom o tom pitanju. Tek kada se Vijeće i Parlament, dvije zakonodavne institucije EU-a, usuglase oko toga, odredba može stupiti na snagu.
Kad će odluka stupiti na snagu? Borzan očekuje kako bi se to moglo dogoditi do kraja mandata sadašnjeg saziva Europskog parlamenta, dakle 2018. godine.

'Kada uđete u trgovinu u nekoj drugoj zemlji članici EU-a, vlasnik vas ne traži osobnu iskaznicu kako bi prilagodio cijenu ili odbio prodaju na temelju vašeg prebivališta. Međutim, to se često događa u internetskom svijetu, što sprječava Europljane da kupuju s web stranica s kojih oni žele', naglasio je potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip

'Mnogi građani očekuju da mogu kupovati na internetu u nekoj državi članici na isti način na koji to rade i ljudi koji tamo žive. Nova pravila onemogućavaju neopravdano geo-blokiranje, što će znatno prijedonijeti elektronskoj trgovini i dati građanima širi izbor roba i usluga', izjavio je slovački ministar gospodarstva Peter Žiga, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu.