'ZNANOST U PROLAZU'

Ovih 12 znanstvenica na Cvjetnom trgu će promovirati znanost i ženski angažman

09.03.2024 u 07:04

Bionic
Reading

Udruga Penkala organizira 'Znanost u prolazu', događanje na kojemu 12 hrvatskih znanstvenica podijeliti svoja stručna znanja zainteresiranim građanima, kao i promovirati znanost i ženski angažman u znanstvenoj sferi, u subotu 9. ožujka na Cvjetnome trgu od 11 sati, najavili su organizatori

Dvanaest hrvatskih znanstvenica održat će predavanja pod nazivom 'Znanost u prolazu', koji udruga Penkala po treći put usklađuje s Međunarodnim danom žena te pretvara Cvjetni trg u platformu za slavljenje i prepoznavanje uloge žena u znanstvenoj zajednici i poticanje dijaloga između javnosti i znanosti, priopćila je Udruga.

Ove godine svoju će struku promovirati predavačice iz različitih znanstvenih polja, uključujući neuroznanost, mikrobiologiju, tehnologiju tekstila, hidrologiju, kognitivnu znanost, ekologiju, biokemiju, elektrotehniku i računarstvo te tehnologiju kemijskog inženjerstva.

Među predavačicama su dr. sc. Mihaela Bobić Rasonja, istraživačica s Medicinskoga fakulteta (MEF) u području neuroznanosti, koja će govoriti o najbitnijem pojasu u mozgu - cingularnoj vijuzi, zatim izv. prof. dr. sc. Sunčica Bosak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), koja će govoriti o mikrobiologiji i morskim kornjačama.

Dr. sc. Iva Brlek s Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) predstavit će istraživanje prirodnih boja biljnoga, životinjskoga i mineralnoga podrijetla u tekstilnoj industriji. Dr. sc. Jelena Bujan s PMF-a i Instituta Ruđer Bošković predstavit će 'Mravlje tajne Zagreb grada', a izv. prof. dr. sc. Renata Geld, Voditeljica Centra za kognitivnu znanost, govorit će o suživotu čovjeka i tehnologije.

Izv. prof. dr. sc. Dajana Kučić Grgić i Anja Rakas s Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije (FKIT) govorit će o ekološki prihvatljivoj budućnosti i biorazgradljivoj ambalaži, a doc. dr. sc. Kristina Potočki, docentica na Građevinskome fakultetu podijelit ćeć svoja znanja o poplavama.

Istraživačica s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Eda Jovičić zainteresiranima će odgovoriti na pitanja o mjerenju depresije korištenjem EEG-a i strojnoga učenja. Antonija Matek s PMF-a, bavi se fitoplanktonom, a Sofia Shkunnikova iz tvrtke Genos/GlycanAge govorit će o kroničnim upalama.

Od doktorandice sa Sveučilišta u Gironi Barbare Topolovec prolaznici će moći naučiti o pročišćavanju i obrada (otpadnih) voda te, na poslijetku, asistentica Tea Vasiljević i viša asistentica na Institutu Ruđer Bošković dr. sc. Kristina Vuković Đerfi građane će educirati o nastanku tumora.

Prvo događanje ovog tipa održano je 2022. u Zagrebu, a potom i u Osijeku, Rijeci i Sisku.