OSUĐENI NA PROPAST

Električni automobil nije jedini: Apple je odustao i od ovih projekata

08.03.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Američka kompanija Apple poznata je po proizvodima koji definiraju tržište, ali i po projektima koji nisu vodili - nikamo. Od univerzalnog punjača do tablet računala koje je bilo ispred svojeg vremena, ovo su samo neki od Appleovih proizvoda koje nećemo nikad vidjeti

Apple je, prema svemu sudeći, odustao od planova za ulazak u automobilsku industriju, preusmjerivši fokus na svijet generativne umjetne inteligencije. Kraj inicijative za ulazak na tržište električnih vozila doveo je do gubitka poslova i, za neke, promjenu radnog mjesta unutar tvrtke.

Na takozvanom Projektu Titan navodno se radilo od 2014., a njegov neslavni kraj strpao ga je u ropotarnicu povijesti s brojnim drugim projektima kojima se tvrtka tijekom godina bavila. Tim rečeno, električni automobili možda nisu najbizarnija stvar koja je izašla iz nje.

Ovo su samo neki od projekata od kojih je Apple odustao:

AirPower

Podloga za bežično punjenje, koju je Apple najavio 2017., trebala je koristiti standard Qi za punjenje do tri uređaja istovremeno. Međutim tvrtka je otkazala projekt 2019., a kao razlog je navela neuspjeh u 'postizanju visokih standarda'.

Apple je zamijenio AirPower svojim sklopivim putnim punjačem MagSafe Duo 2020. Za razliku od AirPowera, MagSafe Duo podržava istovremeno punjenje do dva uređaja: iPhonea i Apple Watcha ili iPoda.

Uređaj Apple TV?

Appleova televizija još je jedan primjer projekta o kojem se dugo pričalo, a nije se ostvario. Analitičari i investitori očekivali su dolazak punopravnog TV-a ultravisoke razlučivosti još 2011.

Kao i projekt Titan, Apple nikada nije javno otkrio njegovo postojanje prije nego što je prije nekoliko godina navodno bio ukinut.

Vademecum

Apple je prototip tablet računala napravio više od 15 godina prije lansiranja prvog iPada. Godine 1994. internetom su krenule kolati rane fotografije projekta, sugerirajući dodavanje olovke i ugrađene kamere.

Međutim, kao što je bivši izvršni direktor Applea Dan Russell raspravljao u blogu iz 2018., tvrtka je povukla projekt jer u to vrijeme 'nije bilo tržišta za tablet računala'.

MessageSlate

Otprilike u isto vrijeme u kojem je razvijala Vademecum, tvrtka je radila na projektu temeljenom na Newton OS-u pod nazivom MessageSlate (kodnog naziva Senior).

Prijava za patent za uređaj pojavila se 1993. Međutim Apple ju je ukinuo i isporučio MessagePad, manju verziju prototipa MessageSlate, kasnije te godine.

W.A.L.T.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SonnyDickson

Mnogo prije iPhonea, Apple je testirao 'telefonski Mac' kodnog imena W.A.L.T. Uređaj je imao zaslon osjetljiv na dodir s podrškom za olovku, a dolazio je sa značajkama faksa i ID-jem pozivatelja.

Neke rane jedinice W.A.L.T.-a čak su se pojavile na eBayu. Međutim Apple nikada nije javno raspravljao o uređaju.

PenLite

Godine 1992. Apple je razvijao još jedan tablet. Čini se da se PenLite temelji na sustavu 7.1 - prvoj verziji Appleova operativnog sustava Macintosh dizajniranog za PowerPC. Izvješća su sugerirala da će imati olovku i Motorolin procesor od 25 MHz.

Za razliku od Vademecuma, PenLite navodno nije imao kameru. Apple je na kraju odustao i od tog projekta. Kao i kasniji uređaj, tvrtka je odlučila da tržište jednostavno nije spremno za njega, piše TechCrunch.