URADI SAM

Ovako to izgleda kada profesori iz Zenice naprave 3D printer po svom 'ćeifu'

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 07.01.2018 08:15
  • Objavljeno 07.01.2018 u 08:15
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Ekipa sa zeničkog Mašinskog fakulteta, nezadovoljna trenutnom ponudom, odlučila je napraviti 3D printer po svom ukusu. Kako je to izgledalo i što planiraju s njim, za tportal je otkrio profesor Denis Spahić

Mašinski fakultet u Zenici već nekoliko godina posjeduje komercijalne 3D printere. Djelatnici te obrazovne institucije su se, aktivno ih koristeći, detaljno upoznali s tehnologijom 3D printanja i načelima rada ovih uređaja. 

Nezadovoljan određenim funkcionalnostima, prvenstveno volumenom printa komercijalnih rješenja, prve korake za izradu vlastitog 3D printera napravio je Kemal Arifović.

Ubrzo su mu se pridružili kolega s fakulteta Denis Spahić te studenti Harun Hrustić i Armin Bošnjak. Tako je nastao tim ZEN3D, koji se odmah bacio na izradu prvog bosanskohercegovačkog komercijalnog 3D printera.

Financiranje iz vlastitog džepa

Razvoj i izrada prototipa ZEN3D printera trajala je dvije godine. Tim je u njega uložio stotine sati rada, rekao je tportalu Spahić, kao i značajna financijska sredstva za nabavku potrebnih dijelova i plaćanje usluga proizvodnih firmi. 

'Teško je govoriti o konkretnom iznosu, ali se sigurno radi o značajnim sredstvima. Cjelokupan projekt financirali smo isključivo vlastitim novcem, bez ijednog sponzora', rekao je Spahić. 

Najveći izazov bio je pronaći bosanskohercegovačke tvrtke koje su bile u stanju izraditi određene dijelove ZEN3D printera prema njihovim nacrtima. Ipak, na kraju su većinu dijelova uspjeli proizvesti u BiH, dok su samo dio precizne mehanike i elektroničke komponente naručili iz Europske unije.

  • +1

Upoznajte prvi bosanskohercegovački komercijalni 3D printer

Izvor: Privatni arhiv ZEN3D / Autor: ZEN3D

Veselio ih je, dodao je Spahić, svaki realizirani korak, počevši od izrade računalnog modela pa sve do realizacije pojedinačnih dijelova. 'Najveće zadovoljstvo osjetili smo kada smo napravili prvi uspješan 3D print višebojnog modela', istaknuo je Spahić.

Printer ZEN3D posjeduje dvije nezavisne pokretne glave za printanje koje omogućavaju izradu modela u dvije boje ili primjenu dva materijala različitih karakteristika. Karakterizira ga i značajan volumen printa (300 puta 300 puta 280 milimetara), kao i kućište s troje vrata.

Na njemu je moguće izrađivati prototipove, male serije gotovih proizvoda, koristiti ga u razvojnim biroima, proizvodnim poduzećima, medicinskim ustanovama, školama ili jednostavno napraviti zamjenski dio. 'Ovih dana izrađujemo određene dijelove od fleksibilne i ABS plastike za potrebe restauracije rijetkog automobila BMW serije M1', ilustrirao je Spahić.

Traže se investitori

ZEN3D je osmišljen i izrađen kako bi bio komercijalni proizvod koji ni s čime ne zaostaje za rješenjima dostupnim iz uvoza, a po određenim karakteristikama nudi čak i više, dodao je Spahić. 

'U prvih godinu dana planiramo izraditi i tržištu ponuditi pedesetak uređaja. Trenutno pregovaramo s potencijalnim investitorima koji će financirati početnu seriju. Biznis bi, za početak, funkcionirao kao startup smješten u zeničkom razvojnom inkubatoru. Svjesni smo toga da na ovim prostorima još uvijek moramo dosta raditi na promociji tehnologije 3D printanja, ali smo sigurni da će se ona vrlo brzo proširiti i postati dijelom naših života', uvjeren je Spahić.

Tim ZEN3D u planu ima još nekoliko različitih projekata, među kojima je portal za e-učenje koji će korisnicima njihovog 3D printera ponuditi bazu znanja i videouputa. Također je u planu izrada i novih uređaja: manjeg 3D printera za hobi upotrebu i laserskog plotera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!