HTTP:// POVIJEST

Ovako je, djeco, nekad izgledao internet

31.05.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Mislilo se da je prva ikad napravljena stranica na mreži, djelo oca interneta Tima Berners-Leeja, nepovratno izgubljena. Čini se kako ipak nije - moguća kopija sačuvana je na starom računalu u SAD-u

NPR je nedavno objavio prilog i članak o tome kako je prva ikad napravljena web stranica izgubljena te pozvao slušatelje/čitatelje koji su mogli biti u kontaktu s tom tehnologijom u nastajanju da pretraže ladice, ormare i police, ne bi li pronašli stari optički disk sa samog početka 90-ih na kojem je ostao zabilježen dio povijesti.

Za divno čudo, nije trebalo dugo čekati da se netko javi. Ispod članka na NPR-ovom webu pojavio se komentar Paula Jonesa, u kojem navodi kako ima kopiju stranice koju je Berners-Lee koristio kao demo na konferenciji Hypertext 91 u San Antoniju. Sličnu je poruku objavio i na Twitteru, pod oznakom @thefirstwebsite, dodavši kako ima i druge stranice na svom Cubeu (računalo iz ranih 90-ih).

U projektu The First Website, koji je pokrenuo CERN kako bi rekonstruirao pionirske dane weba, bili su oduševljeni, piše Mashable. CERN je početkom mjeseca već objavio stranicu koju smatra prvom na mreži.

Jonesova datoteka iz 1991. godine - koja je na siteu ibiblio.org, uz manje prekide, već dulje od dva desetljeća - vjerojatno je najbliža izvornim prvim WWW stranicama. Kako je profesor sa sveučilišta UNC-Chapel Hill i pjesnik došao od nje?

Priča počinje početkom 90-ih, kada je Jonesov kolega Jim Fulton dobio e-mail od Berners-Leeja (s kojim je surađivao na drugom projektu), u kojem ga je obavijestio o radu koji priprema za Hypertext 91. Berners-Lee je htio navratiti do UNC-a prije no što se zaputi za San Antonio.

Njegov rad nije bio prihvaćen i uvršten u program konferencije: zajednicu okupljenu oko hipertekstualnih projekata mreža nije impresionirala - mislili su da je prilično obična. Ponudili su mu vrijeme i prostor za demonstraciju WWW-a.

No postojale su dvije kvake - konferencija nije bila umrežena, a za demonstraciju je trebalo imati računalo NeXT, pa bi on morao dovući svoje iz Europe.

Srećom, posjedovao ga je Jones, pa je Berners-Lee svratio do njega kad je stigao u Sjevernu Karolinu. Pričali su o webu, tehnikalijama i pivu. Nakon nekog vremena Berners-Lee izvukao je prijenosni optički disk specifičan za NeXT. Instalirali su grafički preglednik na Jonesovo računalo, a otac weba pokazao mu je kako koristiti WWW.

Jones se prisjeća kako je bilo jednostavno i lako napraviti i izmijeniti stranicu. Potom je sam napravio jednu i dodao link na FTP site u Danskoj, na kojem je između ostalog bila i kolekcija zvukova. Htio je provjeriti mogu li preglednik i NeXT pustiti i zvuk. 'Mislim da smo uspjeli, ali doista se ne mogu sjetiti', opisuje Jones.

Još uvijek posjeduje to računalo, koje bi moglo biti puno zgodnih artefakata iz ranih dana mreže. Nažalost, ne može se sjetiti lozinke.