UZ 20. OBLJETNICU

'Uskrsnula' prva web-stranica na internetu

02.05.2013 u 16:34

Bionic
Reading

Prva web-stranica nastala je u CERN-u, a na 20. obljetnicu interneta doživjela je svoje 'uskrsnuće'

Znate li koja je web-stranica prva objavljena na internetu? Davne 1992. europski laboratorij za istraživanje čestica, CERN objavio je prvu web-stranicu na internetu.

Iz današnje perspektive prva web-stranica izgleda jadno i siromašno. Tek nekoliko rečenica o tome što je 'world wide web' i linkova na dodatne informacije o internetu.

Nema boje, nema slika, a nema ni oglasa.

Međutim, u doba kad je objavljena, CERN-ova web-stranica bila je sasvim zadovoljavajuća.

'Ne postoji dio društva koji se nije transformirao izumom interneta. Od istraživanja do poslovanja i obrazovanja, web je promijenio način na koji komuniciramo, radimo i živimo. Internet je snažan primjer načina na koji osnovna istraživanja doprinose čovječanstvu', rekao je povodom obljetnice generalni direktor CERN-a, Rolf Heuer.

Kako bi obilježio pokretanje interneta, kao mreže koja je besplatna za sve, CERN je pokrenuo projekt za očuvanje digitalnih sadržaja koji su vezani uz sam nastanak weba.

U samo nekoliko sati javile su im se tisuće ljudi koji su poslali svoje kopije ranih web-stranica, priče o prvim iskustvima s internetom, a neki su i podsjetili na ljude koji su bili bitna karika u razvoju interneta.

Iz CERN-a su oduševljeni takvim odazivom i poručuju kako će se javiti svima koji su poslali dio internetske povijesti.