TEHNO SAVJETI

Ovako ćete temeljito očistiti svoj iPhone, korak po korak

 • Autor: Miroslav Wranka
 • Zadnja izmjena 17.05.2020 00:09
 • Objavljeno 17.05.2020 u 00:09
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Appleov pametni telefon trebate bar povremeno čistiti, u vrijeme kad svijetom hara pandemija koronavirusa i inače. Pokazat ćemo vam kako to učiniti

Koristite li svoj iPhone svakodnevno možete računati na to kako će pokupiti prljavštinu svaki put kad ga držite u rukama ili ostavite negdje.

Trebate ga bar povremeno čistiti, u vrijeme kad svijetom hara pandemija koronavirusa i inače. Pokazat ćemo vam kako to učiniti, korak po korak.

iPhone 11 Unboxing

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Evo što će vam biti potrebno:

 • stol ili druga ravna površina
 • mali ručnik
 • posuda s toplom vodom i neabrazivnim deterdžentom
 • posuda s hladnom vodom iz slavine
 • izopropilni alkohol tkanina koja ne ostavlja mucice (poput one kojom čistite naočale)
 • igla za otvaranje ladice SIM, spajalica ili nešto tome slično
 • meka četkica za zube čačkalica
 • pamučni bris
 • ručni usisavač
 • puno vremena.

1) Očistite futrolu iPhonea

Futrolu možete očistiti zasebno jer su u pravilu značajno otpornije na oštećenja nego iPhone, a i jeftinije ih je zamijeniti ako nešto pođe po krivu.

Očistite ju u skladu s uputama proizvođača, ako ih imate pri ruci. Ako ne, uklonite prljavštinu koristeći toplu vodu sa sapunom. Obratite pozornost na različite otvore. Ostavite futrolu sa strane da se osuši.

2) Očistite zaslon iPhonea

Sa zaslonom trebate biti naročito pažljivi jer je riječ o najosjetljivijem dijelu iPhonea. Apple na njega stavlja oleofobni sloj kako bi se na njemu zadržavalo manje masnoće s prstiju i tome slične prljavštine. Ovo vrijedi i za stražnji dio uređaja ako imate iPhone 8 ili noviji.

Kako bi sačuvali taj korisni premaz zaslon čistite isključivo vodom. Nemojte rabiti abrazivna sredstva, deterdžente za stakla, sprejeve za površinu, izopropilni alkohol i druga sredstva koja bi inače bila učinkovita protiv masnoće jer će ona oštetiti premaz na zaslonu.

Umjesto toga uzmite meku tkaninu koja ne ostavlja mucice i navlažite ju lagano vodom iz slavine. Pri čišćenju brišite uvijek u istom smjeru kako bi izgurali masnoću i prljavštinu sa zaslona. Možda ćete morati ponoviti postupak nekoliko puta i ponovno navlažiti krpu vodom iz slavine.

Ako je situacija zbilja loša, možete staviti novu zaštitu za zaslon s fričkim oleofobnim slojem.

3) Kako očistiti utor za punjenje na iPhoneu

Apple ne preporuča korištenje komprimiranog zraka za čišćenje bilo kojeg dijela vašeg iPhonea, pa tako ni utora za punjenje. Umjesto toga upotrijebite iglu za otvaranje utora za karticu SIM koji dolazi u paketu s uređajem. Poslužit će bilo koji drugi sličan tanak i oštar predmet, poput primjerice pribadače ili spajalice.

Gurnite oprezno iglu u utor i počistite nakupljenu prljavštinu. Očistite iglu i ponovite postupak dok ne izađe van čista. Budite pritom nježni.

4) Kako očistiti kontakte na kabelu Lightning

Prije čišćenja ištekajte kabel Lightning iz svega u što je uštekan. Prebrišite kontakte vlažnom tkaninom. Mora biti potpuno suh prije no što ga ponovno uštekate. Iskoristite priliku i pregledajte kabel kako bi provjerili ima li oštećenja i je li istrošen.

5) Kako očistiti zvučnik i mikrofon na iPhoneu

Zvučnik i mikrofon nalaze se pri dnu iPhonea, s obje strane utora za punjenje. To su dijelovi iPhonea koje je najteže očistiti. Opet, nemojte koristiti komprimirani zrak već uzmite najmekšu četkicu za zube i lagano ih pročetkajte kako bi uklonili prljavštinu. Budite pritom nježni i oprezni, naročito ako koristite čačkalicu umjesto četkice za zube.

6) Očistite prekidač za stišavanje

Svi modeli iPhonea imaju prekidač za stišavanje na lijevom rubu. Uzmite meku čačkalicu i iščačkajte prljavštinu van, polako i oprezno. Prebacite prekidač u drugi položaj i ponovite postupak. Ako to nije dovoljno, uzmite pamučni bris i namočite ga blago u izopropilni alkohol te upotrijebite za čišćenje.

Pazite da pritom alkohol ne dospije na zaslon i druge osjetljive dijelove iPhonea.

7) Očistite tipku Home

Ovo vrijedi za starije modele iPhonea - s novijih je tipka Home uklonjena. Trebate ju čistiti češće nego druge dijelove iPhonea jer ju gotovo sigurno često koristite svaki dan. Za to upotrijebite meku krpu koja ne ostavlja mucice.

8) Očistite set senzora na iPhoneu

Na novijim modelima iPhonea (X i nakon njega) izraz pri vrhu zaslona pun je senzora. Ako su prekriveni masnoćom i prljavštinom neće moći dobro obavljati svoje zadaće. Očistite ih mekom krpom koja ne ostavlja mucice.

9) Očistite leće kamera na iPhoneu

Svaku leću pojedinačno prebrišite mekom krpom koja ne ostavlja mucice.

Što još trebate znati?

Čak i ako je vaš iPhone otporan na vodu, nemojte za čišćenje koristiti ništa osim vode iz slavine, u pravilu hladne. Voda pod tlakom, morska voda i druge tekućine mogle bi oštetiti vaš uređaj.

Upadne li vaš iPhone u more ili bazen odmah ga isperite koristeći vodu iz slavine. I nikad ga nemojte stavljati izravno pod mlaz vode, pogotovo ne vruće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!