TEHNO SAVJETI

Pro, 11 ili SE? Sve što trebate znati ako ste bacili oko na kupnju iPhonea

26.04.2020 u 08:10

Bionic
Reading

Dolaskom najnovijeg iPhonea SE, ponuda američkog proizvođača postala je pristupačna puno većem broju ljudi, no pitanje i dalje ostaje isto - kojeg se od njih najviše isplati kupiti?

Apple je krajem prošle godine službeno predstavio najnoviju liniju uređaja predvođenih iPhoneom 11 Pro, uspješno poguravši prošlogodišnju kolekciju iOS smartfona u 'budžetne' vode, tj. snizivši im cijenu za od 800 do 1000 kuna.

Znajući da kompanija softverski podržava uređaje izašle do prije šest godina, kupnja bilo kojeg novijeg iPhonea smatra se relativno sigurnom, pogotovo uzevši dobru pretprodajnu cijenu (u slučaju da ih jednoga dana odlučite zamijeniti za neki bolji model ili neki drugi brend smartfona). Kakvoća Appleovih uređaja također nije upitna: premda se radi o smartfonima koji u Hrvatskoj u pravilu imaju godinu do dvije garancije, kvarovi iPhonea relativno su rijetki te su obično vezani uz dotrajale baterije.

Tim rečeno, koji se iPhone trenutno najviše isplati kupiti? Da smo ovo pitanje postavili prije nekoliko mjeseci, odgovor bi bio relativno jednostavan - ili iPhone 11 ili iPhone 11 Pro. Uz današnju ponudu koja uključuje iPhone SE, odgovor postaje kompliciraniji te se izravno veže uz to što korisnik zapravo traži. Pogledajmo što nude trenutno aktualni iPhonei i zbog čega biste svakog od njih mogli izabrati.

iPhone 11

Ovogodišnji 'bazični' Appleov model je iPhone 11, koji kompanija prodaje po cijeni od 6400 kuna te pruža apsolutno sve što nude skuplji uređaji - osim tanjeg profila, OLED ekrana i trećeg ultraširokokutnog objektiva. Riječ je o smartfonu koji, premda ne izgleda isto kao i skuplji modeli, pruža skoro jednake performanse i još dulji vijek baterije zahvaljujući ekranu koji, stjecajem okolnosti, ne troši toliko struje kao njegov OLED pandan. Premda je iPhone 11 najjeftiniji smartfon u prošlogodišnjem Appleovom asortimanu, on se takvim ne čini. Riječ je o elegantnom uređaju od stakla i aluminija opremljenim jako dobrom kamerom i najboljim zvukom koji smo čuli na smartfonu.

  • Zaslon: 6,1 inč (LCD)
  • Materijal izrade: staklo i aluminij
  • Kamere: 12 MP (širokokutna) + 12 MP (ultraširokokutna)
  • Procesor: A13

iPhone 11 Pro

IPhone 11 Pro, kao i svi dosadašnji uređaji iz Appleove flagship serije, predstavlja relativno velik zalogaj za svačiji budžet, no za tu cijenu nudi korisničko iskustvo koje može imitirati malo koji drugi uređaj. Riječ je o munjevito brzom i izdržljivom uređaju koji, zahvaljujući trostrukom sustavu kamere, može snimati impresivne fotografije po dnevnom svjetlu i u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

iPhone 11 Pro zahvaljujući 5,8-inčnom zaslonu može stati u svaki džep te je prilagođen korisnicima koji traže smartfon što najviše podsjeća na starije generacije iPhonea - iOS smartfone koji nisu bili opsjednuti masivnim dijagonalama ekrana. iPhone 11 Pro (kao i iPhone 11 i iPhone 11 Pro Max) koristi iznimno brz procesor A13 te u optimalnim uvjetima među punjenjima osigurava do dva dana nesmetanog korištenja. Cijena mu se trenutno kreće oko 9000 kuna.

  • Zaslon: 5,8 inča (OLED)
  • Materijal izrade: staklo i aluminij
  • Kamere: 12 MP + 12 MP + 12 MP
  • Procesor: A13

iPhone 11 Pro Max

Ako vam se sviđa iPhone 11 Pro, no volite velike ekrane, na raspolaganju vam je 6,5-inčni iPhone 11 Pro Max. Najskuplji smartfon u Appleovoj ponudi je, bez okolišanja, veća verzija iPhonea 11 Pro. Oba telefona imaju isti procesor, s time da Pro Max koristi nešto veću bateriju zbog većeg zaslona.

Najveći iPhone predložili bismo korisnicima koji žele apsolutno najviše od serije, kao i onima koji jednostavno ne mogu bez velikog zaslona. iPhone 11 Pro Max moguće je nabaviti po startnoj cijeni od oko 10.000 kuna.

  • Zaslon: 6,5 inča (OLED)
  • Materijal izrade: staklo i aluminij
  • Kamere: 12 MP + 12 MP + 12 MP
  • Procesor: A13

iPhone SE (2020.)

Nedavno izašli iPhone SE predstavlja Appleov ulazak u srednji razred uređaja, ponudivši performanse njihovih najboljih smartfona u kompaktnom 4,7-inčnom formatu. Riječ je o smartfonu koji izgleda praktički isto kao iPhone 8, uz izuzetak vrlo elegantnog staklenog kućišta (u maniri skupljih modela). Razlog zbog kojeg dolazak ovog uređaja predstavlja jako dobre vijesti za potrošače njegov je omjer performansi i cijene.

Riječ je naime o iPhoneu koji je zahvaljujući procesoru A13 jednako brz kao najskuplji ovogodišnji modeli. Da, on dolazi sa 'samo' jednim širokokutnim objektivom od 12 MP, no kao što smo se već uspjeli uvjeriti s iPhoneom XR, broj objektiva ili megapiksela ne mora nužno imati veze s kakvoćom fotografije.

Konačno, iPhone SE za svoju predloženu cijenu od 3900 kuna pruža ulaznicu u Appleov širi portfelj proizvoda i usluga, uključujući Apple Watch i popularne AirBudse.

  • Zaslon: 4,7 inča (LCD)
  • Materijal izrade: staklo i aluminij
  • Kamere: 12 MP
  • Procesor: A13