ROBOTI

Ovaj 'robot-patka' mogao bi spasiti japansku tradiciju uzgoja riže

25.06.2019 u 16:01

Bionic
Reading

Intrigantno rješenje japanskog inovatora moglo bi značiti povratak tradicionalnoj metodi uzgoja riže uz malu pomoć moderne tehnologije

Uzgajivači riže u Aziji već stoljećima koriste patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim poljima riže, one prebiru i čupaju korove i traže insekte kojima se hrane, dok ispušteni izmet samo služi kao dodatni izvor gnojiva. U 21. stoljeću, doduše, ova praksa nije toliko raširena, no novo tehnološko rješenje moglo bi to promijeniti.

Inženjer i zaposlenik japanskog autoproizvođača Nissana stvorio je robotsku alternativu patkama koje obitavaju u rižinim poljima. Prema izvješću Nippona i Nerdista, on trenutno testira prototip u Yamagati u sjeveroistočnom Japanu. Trenutno se, prema svemu sudeći, ipak radi o projektu 'uradi sam', što znači da trenutno ne postoje planovi za eventualnu komercijalizaciju, no i dalje je riječ o fascinantnoj primjeni tehnologije.

Robot Algamo ime je dobio po vrsti patke koju farmeri koriste u modernoj verziji ove drevne tehnike uzgoja, težak je 1.5 kilograma i velik je otprilike kao poveći robotski usisavač. Dvije rotirajuće robotske četke na donjem dijelu stroja imitiraju pačje noge koje prozračuju vodu miješanjem i spriječavaju ukorjenjivanje korova.

Robota u akciji možete pogledati u priloženom videu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nissan

'Riječ je o simpatičnom uređaju koji kombinira stare i moderne argikulturalne tehnike te Japan nastoji podsjetiti na vremena kada je potrošnja riže bila veća, podsjetivši nove generacije o postojanju kulturno važne industrije kojoj u ovom stoljeću polako ali sigurno prijeti izumiranje', prenosi The Verge.