WeAreDevelopers World Congress

Najveći svjetski kongres developera uspješno debitirao u Berlinu: 10.000 posjetitelja slušalo najoštrije tehnološke umove današnjice

24.06.2019 u 12:47

Bionic
Reading

Više od 200 predavača, među kojima su bili Gari Kasparov, Joel Spolsky, John Romero i Rasmus Lerdorf, različite sesije i radionice obilježile su peti WeAreDevelopers World Congress u Berlinu. Ponekad su gužve bile tolike da u dvorani jednostavno nije bilo dovoljno mjesta

Peto izdanje WeAreDevelopers World Congressa bilo je i više nego uspješno. Konferenciju je otvorio Gari Kasparov, bivši svjetski šahovski prvak i stručnjak za umjetnu inteligenciju. On se posjetiteljima obratio kao počasni keynote predavač, čovjek koji je 'pobijedio izgubivši revanš'. Predavanjem Budućnost ljudske kreativnosti u svijetu pametnih strojeva osvrnuo se na temu korištenja umjetne inteligencije i strojeva u današnjem svijetu, predviđajući kamo sve to vodi.

Više od 200 predavača, različite sesije i radionice su obilježile sadržaj WeAreDevelopers World Congressa. Najposjećeniji programski smjer, Constructing Worlds, nerijetko je ostajao bez prostora za sjedenje.

Najzanimljivije teme za developere protezale su se od razvoja i optimiziranja mikroservisa u Cloudu (Tomislav Tipurić, Björn Wendland, Emily Jiang), organizacije, korištenja i obogaćivanja podataka u Cloudu (Maxime Baugnet), razumijevanja pojmova DevOpsa i Kubernetesa (Janos Pasztor), do primjene rješenja koja ubrzavaju Facebook servise poput Messenger aplikacije (Markus Brunner) ili PeachPie kompajlera koji premoštava razlike između PHP i .NET razvojnih okruženja za aplikacije.

Dodatne aktivnosti osigurale su zabavu za posjetitelje i omogućile zbližavanje s legendarnim sudionicima globalne IT scene. Gari Kasparov sudjelovao je u šahovskoj simultanki s deset izabranih developera, dok je John Romero pokazao svoju vještinu igranja Dooma tijekom Doom-Deatmatcha. Namijenjeni prostori za ove aktivnosti su bili premali da bi primili sve zainteresirane koji su željeli ukrasti kontrolere tvorcu Doom i Wolfenstein video igara ili odigrati bar jedan potez sa šahovskim velemajstorom.

Držalo se i do instant feedbacka i interakcije s posjetiteljima koji su u realnom vremenu mogli postavljati pitanja i ocjenjivati sesije i predavače.

  • +3
WAD Izvor: Promo fotografije / Autor: WAD

'Ja sam developer i kongres ovog tipa želio sam prije 15 godina, platformu za otvorenu razmjenu ideja i znanja unutar developerske zajednice. Misija naše kompanije je pružanje kvalitetnog sadržaja koji će inspirisati i motivirati developere za profesionalni rast i uspjeh. Ovogodišnji predavači poput Garija Kasparova, Joela Spolskog, Johna Romeraa, Rasmusa Lerdorfa, uz ostalih 200 predavača, prenijeli su posljednja saznanja, vizije i primjere koji oblikuju budućnost trendova i naprednih tehnologija', rekao je Sead Ahmetović, CEO i suosnivač WeAreDevelopers.

'IT industrija u Njemačkoj je pulsirajuća i ekstremno progresivna, a posebno u Berlinu koji smatraju vodećim tech hubom u Europi. Zbog toga ćemo i sljedeće godine u Berlinu održati najveći svjetski kongres developera.'

Organizatori su već fokusirani na sljedeći događaj namijenjen isključivo developerima, WeAreDevelopers Congress Vienna 2019, koji je na rasporedu 28. i 29. novembra. Glavne teme kongresa proširene su u odnosu na prethodnu godinu, a u Beč stižu vodeći stručnjaci koji svoj rad i znanje baziraju na Cloud, AI, Blockchain i IoT tehnologijama.