MEKI STROJEVI

Ovaj robot može dići teret sto puta teži od njega i dovoljno je pažljiv da ne ošteti jabuku

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.03.2019 14:00
  • Objavljeno 14.03.2019 u 14:00
tportal

Izvor: MIT CSAIL / Autor: Jason Dorfman

Zahvaljujući kombinaciji savitljivog kostura i meke vanjštine meki robot može prići osjetljivim predmetima i podići ih bez da ih ošteti

Daniela Rus, profesorica koja radi u laboratoriju Computer Science and Artificial Intelligence pri MIT-u, i njen tim osmislili su i napravili robota nesvakidašnjeg izgleda koji može zgrabiti i podići objekt.

Robot, naime, više liči na gumeni tulipan ili ispuhani balon nego na robote iz filma Terminator ili robotske ruke koje rade na tvorničkim trakama. No, ispod gumene površine nalazi se origami kostur oblikovan poput morske zvijezde. Dok se u njega upuhuje i ispuhuje plin, već prema potrebi, ovaj robot otvara se i zatvara poput cvijeta.

FUTURIZAM

Ovo nam Bill Gates predviđa u idućih deset godina

Pogledaj galeriju
5

Tradicionalni roboti koji hvataju stvari, obično napravljeni od metala i tvrde plastike, muku muče s osjetljivim predmetima i nepravilnim oblicima. Kad biste se na njih oslonili za raspremanje špeceraja, gotovo sigurno bi zdrobio, primjerice, jaja i naranče prije no što bi stigli do hladnjaka.

Origami Robot Gripper

Izvor: Društvene mreže / Autor: MITCSAIL

Meki roboti čine se kao rješenje tog problema. Zahvaljujući kombinaciji savitljivog kostura i meke vanjštine može pokupiti osjetljive predmete bez da ih ošteti. Pritom može podići i objekte koji su sto puta teži od njega. Uz to, oblik tulipana robotu omogućuje pristup objektima iz raznih kutova.

Nije to prvi robot te vrste. Tijekom zadnjih deset godina robotika je u naglom usponu, pa su dosad razvijeni raznorazni meki roboti, u rasponu od onih na napuhavanje preko modela koji izgledaju kao vreća graha do modula koji oblikom podsjećaju na hobotnice. Primjenu će vjerojatno ponajprije naći u logistici, podižući predmete u skladištima i tvornicama, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!