VRUĆE POSTAJE NORMALNO

Ovaj je travanj bio peti najtopliji otkad mjerimo!

17.05.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Ovogodišnji je travanj na globalnoj razini bio najtopliji otkada postoje mjerenja, objavio je jučer Centar za klimatske podatke agencije National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Prema izračunu američkih stručnjaka, prosječna ovotravanjska temperatura bila je 14,4 °C što je za 0,7 °C više od prosjeka u 20. stoljeću. Od 1880, otkad postoje mjerenja, rekordni je bio onaj prije dvije godine.

Analiza temperaturnih anomalija za travanj 2012. koju je proveo Državni hidrometeorološki zavod pokazuje da su u cijeloj Hrvatskoj srednje mjesečne temperature zraka bile više od višegodišnjeg prosjeka od 1961. do 1990. Temperaturna odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 0,3 °C u Komiži do čak 1,9 °C u Varaždinu (kliknite na kartu dolje desno).

Ovogodišnji travanj u SAD-u bio je treći najtopliji. Izuzetno toplo bilo je i u Rusiji, dok je nešto ispod prosjeka bilo u zapadnoj Europi. Zanimljivo je da su temperature bile tako visoke unatoč djelovanju La Nine koja uglavnom snižava globalne temperature.

Travanj 2012. u RH
Michael Oppenheimer, klimatolog sa Sveučilišta Princeton, kaže da se danas temperature koje bi nekada obarale rekorde više ne doživljavaju kao nešto izuzetno.

Posljednji puta jedan je mjesec imao prosječnu temperaturu ispod uobičajene još daleke 1985. godine. Od tada do danas zaredalo se 326 mjeseci koji su svi bili natprosječno topli. Prema podacima Ujedinjenih naroda, gotovo pola svjetske populacije nikada u životu nije doživjelo mjesec hladniji od normalnog.

'Topliji svijet postao je novi standard normalnog', rekao je Oppenheimer i dodao: 'Za mene zapanjujuća sama pomisao da je cijela generacija odrasla u svijetu u kojem globalno zagrijavanje definira njezin svijet.'