ROBOTIKA

Ovaj čovjekoliki robot neće uzimati ljudima posao?

20.10.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Najnoviji Amazonovov robot mogao bi zabrinuti ljude skladištare jer izgleda i kreće se više poput njih nego što je to slučaj s drugim uređajima te vrste

Amazonova skladišta sada raspolažu s više od 750 tisuća, od kojih su većina robotske ruke ili strojevi na kotačima dizajnirani za ponavljajuće poslove kako bi oslobodili zaposlenike za druge poslove.

Ali, najnoviji Amazonovov robot mogao bi zabrinuti ljude skladištare jer izgleda i kreće se više poput njih nego što je to slučaj s drugim uređajima te vrste.

Podvrgnut testiranju na svojoj lokaciji za istraživanje i razvoj robotike južno od Seattlea, Digit je humanoidni robot koji se može kretati između lokacija dok hvata i rukuje paketima namijenjenim kupcima.

Premijeru je imao još 2019. godine, kad je reklamiran kao potencijalni robot za dostavu. Izradio ga je startup Agility Robotics sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Oregon.

Dvonožni robot je od tada poboljšan kako bi bio mobilniji i okretniji, djelomično zahvaljujući Amazonovim i Fordovim ulaganjima.

Njegova veličina i oblik prilagođeni su zgradama koje su dizajnirane za ljude, a u Amazonu vjeruju kako može dobro poslužiti i za skaliranje rješenja koje može raditi u suradnji sa zaposlenicima, piše Digital Trends.

Isprva će Digit pomagati zaposlenicima pri skupljanju i premještanju praznih sanduka nakon što su iz njih ispražnjeni odabrani predmeti.

Amazon također postavlja robotski sustav Sequoia u jednom od svojih skladišta u Houstonu, u američkoj saveznoj državi Texas.

Nisko spušteni robot na kotačima sposoban je identificirati i pohraniti zalihe 75 posto brže, što pomaže u skraćivanju vremena obrade narudžbi za 25 posto, tvrde u Amazonu.

Također ističu kako su njihovi strojevi kolaborativni i namjenjeni podršci zaposlenika, ne njihovoj zamjeni.