ROBOFAB

Pretekli Teslu: Pogledajte kako će izgledati prva tvornica humanoidnih robota

21.09.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Agility Robotics otvara prvu tvornicu svoje vrste u Salemu, u SAD-u, gdje će do kraja ove godine početi s masovnom proizvodnjom linije humanoidnih robota pod nazivom Digit. Nova tvornica, koju je Agility nazvao RoboFab, proizvodit će do 10.000 jedinica godišnje i zapošljavati 500 ljudi. Digit je dizajniran da funkcionira kao 'robotski suradnik' koji može manevrirati po skladištima i tvornicama

Agility Robotics privodi kraju izgradnju tvornice u Salemu, u Oregon, gdje planira masovnu proizvodnju svoje prve linije humanoidnih robota, zvanih Digit. Svaki robot ima dvije noge i dvije ruke i konstruiran je za slobodno manevriranje i rad uz ljude u skladištima i tvornicama.

Objekt od 6500 metara kvadratnih, koji tvrtka naziva 'RoboFab', prvi je te vrste, prema Damionu Sheltonu, suosnivaču i izvršnom direktoru Agility Roboticsa.

Operativna direktorica (COO) Aindrea Campbell, koja je radila kao Appleova viša direktorica operacija iPada i voditeljica inženjeringa u Fordu, rekla je za CNBC da će postrojenje imati najveći godišnji kapacitet od 10.000 jedinica kada bude u potpunosti izgrađeno te da će imati 500 zaposlenih. Za sada je Agility Robotics usredotočen na instalaciju i testiranje svojih prvih proizvodnih linija.

'To je stvarno velik pothvat. Današnja točka preokreta je to što otvaramo tvornicu, postavljamo proizvodne linije i počinjemo povećavati kapacitet i opseg s nečim što nikada prije nije učinjeno', rekla je Campbell.

Agility Robotics pretekao je i potencijalne konkurente, uključujući Teslu sa svojom Optimus inicijativom, dovršetkom razvoja proizvodnje prototipa humanoidnih robota i podizanjem tvornice u kojoj ih može masovno proizvoditi.

Shelton je za CNBC rekao da je njegov tim razvio Digit s ljudskim oblikom kako bi roboti mogli podizati, razvrstavati i manevrirati dok ostaju u ravnoteži, te kako bi mogli raditi u okruženjima gdje bi stepenice ili druge strukture inače mogle ograničiti upotrebu robotike. Roboti se napajaju punjivim litij-ionskim baterijama.

Jedna stvar koja Digitu nedostaje je ruka s pet prstiju. Umjesto toga, robotove ruke više liče na kandže ili rukavice.

'Ljudske ruke su vrlo složene', rekao je Shelton. 'Kad vidim robote koji imaju pet prstiju, pomislim: ’O, super. Netko je napravio robota, a zatim su na tog robota ugradili još dva robota. Trebao bi imati ‘ruku’ koja nije složenija nego što ti je potrebno za posao', dodao je.

Što sve radi Digit?

Digit može prelaziti stepenice, čučati u uskim prostorima, istovarati kontejnere i premještati materijale na ili s palete ili pokretne trake, a zatim pomoći sortirati i podijeliti materijal na druge palete, prema Agilityju.

Tvrtka planira upotrijebiti robote za prijevoz materijala oko vlastite tvornice. Agilityjevi preferirani partneri prvi će dobiti robote sljedeće godine, a tvrtka samo prodaje sustave u kratkom roku.

Na pitanje je li tvrtka zabrinuta da bi njezina tehnologija mogla 'ukrasti poslove' ljudima, Shelton je rekao da predviđa da Digit omogući proizvodnim i logističkim tvrtkama da zadovolje sve veću potražnju jer zapošljavanje ostaje izazov i kako mnogi radnici odlaze u mirovinu ili odlučuju napustiti industriju.

Matt Ocko, izvršni partner u DCVC-u i investitor u Agilityju, rekao je za CNBC da bi Digit trebao 'popuniti milijune pozicija koje ljudi ne žele'. U isto vrijeme, naglasio je, Agility Robotics dizajnirao je svoje humanoidne robote da rade sigurno i autonomno kao 'robotski suradnik'.

Kako sve više tvrtki ulaže u ovu transformativnu tehnologiju, postaje sve jasnije da je način na koji radimo spreman za značajnu promjenu. Uspon humanoidnih robota radnika predstavlja i izazove i prilike, a kako se tehnologija nastavlja razvijati, industrije diljem svijeta moraju se pripremiti za prilagodbu ovom promjenjivom krajoliku.