prije applea

Ova prijava Stevea Jobsa za posao iz 1973. prodana je za 174 tisuće dolara. Pogledajte što u njoj piše

30.06.2018 u 22:00

Bionic
Reading

Nakon što je studirao samo jedan semestar i prije nego što je pokrenuo Apple, Jobs je bio u potrazi za poslom. Nedavno je pronađena jedna njegova prijava za posao koja otkriva što je mladoga vizionara zanimalo i kakvom se poslu nadao

I Steve Jobs jednom je tražio posao. Nakon što je 1973. napustio Reed College, neko se vrijeme zadržao na kampusu, a potom je tri godine kasnije sa Stevom Wozniakom i Ronaldom Wayneom osnovao Apple.

U međuvremenu je radio druge poslove. Nedavno je pronađena jedna njegova prijava za posao upravo iz 1973. koja je na dražbi u ožujku ove godine prodana za nevjerojatnih 174 tisuće dolara.

Tada 18-godišnjak, Jobs trebao je i prijevoz na posao. U prijavi je napisao kako je njegov pristup prijevozu 'moguć, ali nije vjerojatan'. Poslovi za koje se zanimao vezali su se uz računala i kalkulatore, što je naveo i kao vještine. Izumitelj iPhonea tada nije imao ni telefon.

Usto, ova prijava za posao daje uvid u to kako se Jobs vidio dok je još bio student. Osim što je napisao da je završio engleski jezik i literaturu, pod 'posebne sposobnosti' naveo je da ga zanimaju 'elektronika i tehnološko projektiranje'. Napisao je da je imao iskustvo s računalima i radno iskustvo u Hewlett-Packardu.

  • +2
Steve Jobs Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako se ne zna za koje se pozicije prijavio, Jobs je 1974. započeo raditi u Atariju sa Steveom Wozniakom.

Na Reed Collegeu, fakultetu liberalnih umjetnosti u Oregonu, Jobs je studirao samo jedan semestar. Međutim, poslovi su se držali, ostao je na kampusu još oko 18 mjeseci, gdje je slušao predavanja koja su mu bila zanimljiva.

Kasnije je objasnio zašto je odustao od studiranja.

'Nakon šest mjeseci nisam više vidio razloga. Nisam imao pojma što želim učiniti sa svojim životom i kako će mi studiranje pomoći da to shvatim. Potrošio sam sav novac koji su roditelji štedjeli čitav život. Zato sam odlučio odustati i vjerovao sam da će sve biti u redu', rekao je Jobs.

Evo kako je izgledala njegova prijava za posao.