SAVJETI MAJSTORA

Zanima vas iskreno mišljenje zaposlenika i kolega? Evo kako je to radio Steve Jobs

18.05.2018 u 12:50

Bionic
Reading

Steve Jobs je razvio dva vrlo učinkovita pitanja za zaposlenike dok je radio u Pixaru. Ona su mu pomogla da uvelike unaprijedi svoj rad i rutinu

Steve Jobs rane je 2000. proveo uglavnom u Appleu, no dio vremena je posvetio svojem drugom projektu - Pixaru. Kad god bi se susreo sa timom u Pixaru, brzo bi shvatio kakva je tamošnja situacija. Stručnjak za stratešku komunikaciju Andy Raskin o Jobsovim metodama je pisao u sklopu članka objavljenog na Mediumu.

Jobsova metoda

Jobs bi počeo ugovaranjem razgovora sa različitim timovima unutar firme, vodeći računa o tome da u grupi ne bude više od dvanaest ljudi. Nakon toga bi izabrao samo jednu osobu i pitao što ona ili on misli o tome 'što točno ne funkcionira u Pixaru'. Nakon što bi dobio odgovor, Jobs je ostatak grupe pitao da li se s time slažu. Nakon što dobio odgovor, Jobs je izabrao drugu osobu i pitao da mu objasni 'što on/ona misli da dobro funkcionira u Pixaru'.

NE ČEKAJTE

Jeste li isprobali ove izvrsne aplikacije za iPhone i iPad?

Pogledaj galeriju

Najgora pitanja ikad

Na svakom grupnom sastanku Jobs bi nastavio pitati ta dva pitanja sve dok ne bi shvatio s kakvim se točno problemima ova skupina suočava bez da je ikad koristio čuveni upit: 'Ima li itko ikakvih pitanja?'

Vođe uvijek žele povratne informacije od svojih djelatnika, no stvar je u tome da svega nekoliko zaposlenika želi pričati o najvećim izazovima i prigovorima.

  • +7
Kako se iPhone mijenjao kroz povijest? Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Drukčiji pristup

Žalosna činjenica je da svatko tko je ikad prisustvovao velikom sastanku redovito nakon postavljenog pitanja 'Imate li bilo kakvih prijedloga za unaprijeđenje' čuo 'ne'.

Izdvajanje zaposlenika tijekom razgovora s malom skupinom ljudi izbjegava čuveni odgovor 'nema' te češće polučuje puno konkretnije odgovore, piše Business Insider.