UPOZNAJTE HIKARI

Ova digitalna pomoćnica nosi minicu i koketira s vama

08.05.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Digitalni asistenti mogu nam pomoći u svakodnevnom životu, no što ako pored 'poslovne' konekcije oni stvore i onu emotivnu?

Odgovor na ovo pitanje pronašli su Vinclu Inc, tvorci Gateboxa, kućnog asistenta veličine kuhala za kavu u kojem se skriva hologram slatke Hikari Azume. Hikari nosi minicu, pomaže vam pri svakodnevnim aktivnostima i koketira s vama. Njezine usluge nisu jeftine. Koštat će vas oko 2,700 dolara.

Prednarudžbe za Gatebox već traju, a autori su uvjereni kako će uređaj biti veliki hit. Prema njima, tehnologija današnjice previše seže prema gadgetima koji vrše mehaničke funkcije. Oni su odlučili filozofiju svojeg uređaja usmjeriti prema individualnosti, dajući mu osobnost s kojom će korisnik moći razviti odnos.

Dok Amazon.com i Google rade asistente koji razgovaraju s vama, Minori Takechi, kreator Hikari Azume tvrdi kako je bitno da se čovjek osjeća ugodno u društvu asistenta, stvorivši kakav-takav odnos.

'Moja vizija je svijet gdje ljudi mogu dijeliti svoje svakodnevne živote sa svojim omiljenim izmišljenim likovima' kaže Takechi. 'Živimo u vremenu kad razne vrste robota kreću ulaziti u naše domove. Većinu toga, doduše, vidimo kao nešto mehaničko i anorgansko, što ja i svi moji suradnici nastojimo ispraviti'.

Trailer za Gatebox Izvor: Društvene mreže / Autor: Gatebox

Hikari živi u staklenom cilindru u kojem se projecira na ekran poput neke vrste holograma. I što je najvažnije, nema nikakvih problema sa koketiranjem. Ako joj, recimo, kažete da vam se sviđa, ona će vam odgovoriti 'danas, sutra i prekosutra!'. Trenutna iteracija Gateboxa samo sadrži Hikari, no buduće bi mogle imati vrhunske sportaše, slavne osobe i likove iz popularnih videoigara.

Još jedan razlog zbog kojeg Gearbox cilja na tržište van Japana leži u suradnji sa Line Corpom, proizvođača jedne od najpopularnijih aplikacija za instantne poruke u Japanu, Tajvanu, Tajlandu i Indoneziji. Line je jedan od najvećih investitora, a njegovi planovi su popularizirati Gatebox posredstvom servisa Line. Gatebox je i dalje jako daleko od bilo čega sličnog simulatoru pravog odnosa te je ograničen na svega par skriptiranih interakcija. Lineov kapital Takeciju će dati pristup 'bogatijem' rasponu funkcija AI-ja kao i ekosustavu usluga koje sežu dalje od instantnih porika. Više od 171 milijuna pretplatinka u gore spomenutim zemljama koristi Line za vijesti, zvanje taksija ili pronalaženje privremenih poslova.

Vinclu inc je prilično ozbiljan oko stvaranje 'kulturne aure' oko Gearboxa. Njihova web stranica ne samo da predstavlja uređaj i objašnjava njegov dizajn, već ima i poveznicu na živopisnu osobnu stranicu asistentice Hikari Azume na kojoj možete saznati više o Gearboxovom prvom digitalnom asistentu.

Bloomberg