'ZOVEM SE VIV'

Tvorci Siri stvaraju još naprednijeg virtualnog pomoćnika

09.05.2016 u 07:14

Bionic
Reading

Iako mnogi misle da je Apple kreirao Siri, ovaj virtualni pomoćnik je postojao kao nezavisna aplikacija prije no što su se u Cupertinu odlučili na kupovinu. Autori izvornog programa sada planiraju otkriti 'bolju i nadograđeniju verziju' svoje umjetne inteligencije, nazvane Viv

Dva osnivača rješenja Siri, Dag Kittlaus i Adam Cheyer sljedeći tjedan će otkriti pomoćnika Viv, koji će se brinuti o svemu za korisnika i na nikad do sada prirodniji način. Alexa, Siri, Google i Cortana samo su mali dio priče što je sve moguće napraviti, a Viv bi ih trebala nadmašiti u mnogočemu - posebno u smislu interakcija.

Dok su spomenuta rješenja (izuzevši Viv) vrlo ograničena unaprijed skriptiranim odgovorima, Viv će se moći prilagođavati - poput čovjeka. Washington Post piše kako se Viv tiho razvija već četiri godine te da već sada ima Google i Facebook među zainteresiranima za kupovinu. Međutim, budućnost ovog rješenja je još u povojima, iako svoje korijene ima još u dalekoj 2003. godini.


Zanimljivo je i to kako je Siri prije Appleove kupovine imala mnogo širi spektar mogućnosti. Umjesto da sada otvara stranice za prodaju kakvih karata za koncerte za koje je korisnik zainteresiran, Siri je zapravo mogla u partnerstvu s kompanijama izravno naručiti karte - pa i rezervirati mjesta u restoranu, pozvati taksti i dr. Kako je Apple kupio taj komad softvera, partnerstva su propala, a Siri postala vrlo ograničena.

Dvojac koji je radio na njoj želi nešto bolje - Viv. 'To je ono što je Siri htjela postati - otvoreni sustav', rekao je Bart Swanson, jedan od investitora za ovaj novi projekt za Washington Post