NAPAD IZDALEKA

Appleova Siri nije otporna na radio-valove

22.10.2015 u 07:30

Bionic
Reading

Genijalan hack mogao bi omogućiti neželjeni pristup komandama za Siri pukim slanjem radio-valova prema nezaštićenim slušalicama za iPhone. Bespotrebno je složen, no to ga ne čini manje zanimljivim ili potencijalno opasnim

Istraživači pri francuskoj sigurnosnoj organizaciji ANSSI otkrili su kako poslati radio-valove mikrofonima u uređajima s operativnim sustavima Android i iOS.

Korištenjem radio-valova, primjerice, mogu simulirati pritisak na dugme za aktiviranje Appleove digitalne pomoćnice Siri i potom simulirati izdavanje zapovijedi glasom.

Jednom kad je mobitel aktivan, haker bi mogao tako slati osobne poruke i otvarati aplikacije, uključujući i digitalni novčanik.


Otkriće su objavili u članku za časopis 'Electromagnetic Compatibility'. 'Predstavljamo pametno korištenje namjerne elektromagnetske interference, što za posljedicu ima delikatno djelovanje na informacijski sustav nego što je to slučaj s klasičnim DDoS-om. Ishod je tehnika za bešumno izdavanje glasovnh zapovijedi na daljinu na modernim pametnim telefonima', naveli su istraživači José Lopes Esteves i Chaouki Kasmi

Napomenut ćemo još jednom kako je riječ o složenoj tehnici napada, zbog čega ne trebamo odmah početi brinuti. Ipak, želite li onemogućiti pristup, isključite Siri (otvorite postavke Touche ID & Passcode i pronađite odgovarajuću opciju pod Allow Access When Locked). Proizvođačima slušalica istraživači preporučuju aktivniju zaštitu koja će spriječiti interferenciju.

Više:Tech Crunch