150.000 EURA

Otvorene prijave za Startup Factory i Global Growth programe: Evo što čeka startupe

01.08.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Kroz Startup Factory su se tijekom posljednjih sedam godina u ZICER-u razvijali startupovi u najranijim fazama razvoja. Pokretanjem novog programa Global Growth ZICER podršku širi i na one zrelije koji su spremni za prodor na međunarodna tržišta

Startup Factory, prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra, otvara prijave za svoju osmu generaciju. Za razvoj najboljih tehnoloških proizvoda Grad Zagreb je osigurao novčanu podršku od 150.000,00 eura.

Dosad je kroz program uspješno prošlo 100 razvojnih timova i startupova, a 37 najboljih je dobilo 677.000,00 eura. Sa sudionicima je svoje znanje podijelilo 170 mentora te 222 domaća i strana predavača.

'Za podršku razvoja poslovanja domaćih tehnoloških startupova ove smo godine iz proračuna osigurali 150.000,00 eura. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će startupovima omogućiti brži i lakši rast. Za mlade timove koji tek posao postavljaju na noge, kroz Startup Factory akcelerator ćemo alocirati 30.000,00 eura. Za tehnološki orijentirane startupove naše je tržište malo. Zato kroz novi Global Growth program startupovima do pet godina starosti olakšavamo lansiranje na strana tržišta kroz dodjelu novčane podrške od ukupno 120.000,00 eura.

Svi izabrani timovi na razvoju poslovanja će raditi s vrhunskim mentorima, a znanja će stjecati kroz intenzivan raspored predavanja i radionica domaćih i međunarodno priznatih stručnjaka. Pozivam razvojne timove i mlade startupove, kao i one koji već imaju rješenje s kojima žele izaći na međunarodno tržište, da iskoriste ove ljetne mjesece za prijavu u ZICER-ove akceleracijske programe. Prijave su otvorene do 1. listopada. Svima želim sreću u natjecanju i uspjeh u poslovanju', poručuje Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Pokreni startup uz Startup Factory

Startup Factory je akceleracijski program namijenjen tehnološki orijentiranim timovima i startupovima (do godine dana starosti) sastavljenim od 2 do 7 člana. On ubrzava razvoj ideje i prototipa, pomaže pri izlasku na tržište te pristupanju prvim kupcima i ulagačima.

Program je intenzivan i natjecateljskog je karaktera. U Startup Factory će biti primljeno do 14 timova od kojih će tri najbolja osvojiti sredstva iz novčanog fonda od 30.000,00 eura (1. mjesto 15.000,00 eura, 2. mjesto 10.000,00 eura i 3. mjesto 5.000,00 eura). Također, pobjednici će dobiti i in-kind potporu u ukupnom iznosu od 10.800,00 eura za korištenje usluga ZICER-a (ured s uključenim troškovima režija, edukacije, pozivnice na meetupove i ostale događaje, mentorstvo itd.) u trajanju od godine dana.

Lansiraj se na globalno tržište uz Global Growth

Global Growth je novi ZICER-ov program akceleracije. Primit će šest startupova do pet godina starosti koji imaju namjeru izlaska na međunarodno tržište. Oni će na početku programa ravnomjerno podijeliti 120.000,00 eura, a dobiti će i mentorsku, edukacijsku i promocijsku podršku.

'Hrvatski startupovi imaju potencijal za uspjeh na globalnom tržištu. U tome rastu ćemo ih od sada još snažnije podržati. Tijekom posljednjih godina intenzivno smo radili na povezivanju našeg startup ekosustava s vodećim svjetskim partnerima. Sada možemo reći kako imamo još više kapaciteta za otvaranje novih prilika pri lansiranju na globalno tržište – od Kanade do Kine.

Poznajemo izazove s kojima se domaći startupovi susreću pri pozicioniranju izvan naših granica i znamo kako im olakšati taj put. Zato ove jeseni, uz Startup Factory akcelarator, pokrećemo Global Growth i veselimo se budućim izvoznim uspjesima naših startupova', ističe Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator programa Startup Factory i Global Growth.

O Startup Factoryju iz prve ruke

'Startup Factory za nas je bio točka preokreta. Prije programa naša ideja i prototip su bili slabo razrađeni. Nismo imali dovoljno znanja i iskustva da samu ideju bolje opišemo i prezentiramo, a uz to nismo imali mogućnost daljnjeg financiranja projekta budući da smo bili studenti koji završavaju fakultet. Program je bio intenzivan i zanimljiv te nam je dao potrebna znanja pomoću kojih smo uspješno prezentirali i objasnili svoj proizvod, analizirali ciljano tržište, konkurenciju i predstavili našu priliku na tržištu.

Nagrada na Factoryju za nas je značila službeni početak poslovanja. Ona je riješila u tom trenutku naš najveći problem – nedostatak financijskih sredstava. Omogućila nam je daljnji razvoj proizvoda. Od ostvarene nagrade razvili smo beta verziju uređaja s kojom smo se uspješno predstavljali na ostalim startup natjecanjima i započeli pilot projekte s našim sportskim partnerima. Prošli smo kroz mnoge lokalne startup edukacije i natjecanja i sa sigurnošću mogu reći da je Startup Factory program jedan od najboljih programa u regiji i da je upravo on odskočna daska za projekte koji se možda nikada ne bi realizirali da njega nije bilo, krenuvši od našeg projekta kojemu je program jako pomogao.“ – govori Anto Širić, suosnivač startupa Sportreact koji je 2020. godine bio jedan od Startup Factory pobjednika.

'Ako želite ozbiljan i brz razvoj vašeg projekta prijavite se na Startup Factory program i dajte priliku sebi i vašoj ideji. Sudjelovanje u Startup Factoryju za nas je značilo podizanje projekta na višu razinu koju ne bi mogli tako brzo postići sami. Sudjelovanje u ZICER-ovom akceleratoru smatram jednom od boljih odluka u svom životu jer sam naučila puno toga i postigla ono što sam mislila da ne mogu. Ovo gledam kao prekretnicu u svojoj karijeri koja mi direktno i indirektno otvara mnoga vrata', kaže Dora Maroš, osnivačica startupa JustH2O kojeg je pokrenula nakon pobjede na Startup Factoryju 2022.

Dora i njezin tim razvijaju dizajnerski proizvod za pročišćavanje vode koji pročišćava vodu iz slavine na kemijskoj, biološkoj i mehaničkoj razini.

Prijave su otvorene

Prijave za novu generaciju ZICER-ovih akceleracijskih programa su otvorene i traju do 1. listopada putem web stranice zicer.hr. Startup Factory završava pitchem svih sudionika na startup konferenciji Zagreb Connect u prosincu 2023. godine. Tamo će svoje projekte predstaviti žiriju, investitorima i široj javnosti.