NASLJEDNIK SWITCHA

Insajderi sve sigurniji oko nove konzole iz Nintenda, šuška se i o datumu izlaska

01.08.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Nasljednik Nintendove popularne konzole Nintendo Switch vjerojatno dolazi u drugoj polovici iduće godine, a trebala bi stići sa LCD zaslonom

Teško je povjerovati da je već prošlo sedam godina od izlaska Nintenda Switch, prijenosne konzole koja nam je donijela ekskluzive koje rado igramo i danas. Unatoč sklonosti inovativnim promjenama dizajna, Nintendo će, sudeći prema 'nekolicini neimenovanih izvora', iduću konzolu izbaciti kao 'iteracijski uređaj' što otprilike znači da nas ne čeka potpuno novo iskustvo, već 'samo' bolji Nintendo Switch.

VGC je početkom tjedna izvjestio da više neimenovanih izvora koji imaju uvid u Nintendove planove navode da kompanija želi izbaciti novu konzolu u drugoj polovici 2024. Prema izvješću, nasljednik ikoničkog Switcha po mnogočemu će ostati sličan - što uključuje grčevito držanje za već postojeće kartridže kao medij, kao i elegantnu prenosivost po kojoj je originalni Switch najpoznatiji. Ono što bismo mogli dobiti je povećanje startne memorije od 32 GB, dok neočekivane vijesti dolaze u vidu ekrana koji će umjesto OLED panela navodno koristiti LCD kako bi, piše Gizmodo, koštao manje.

Informacija o 2024. kao godini novog Switcha stiže od dostavljača dijelova uoči informacija da se japanska kompanija susrela s padom prodaje nakon 125 milijuna prodanih jedinica zaključno s ožujkom ove godine. Tim rečeno, Nintendo će i dalje pokušati 'rastegnuti' životni vijek Switcha izbacivanjem zanimljivih naslova poput novog Super Marija koji dolazi u listopadu.

Dobra vijest oko dolaska novog 'Switcha' je što Nintendo ne planira ponoviti Sonyjevu potez izbacivanja nove konzole s malim brojem ekskluzivnih videoigara.

Dolazak konzole u drugom dijelu godine također potvrđuje primjenu Nintedove dosadašnje strategije - kompanija je Switch izbacila usred 'ere' PlayStationa 4 i Xboxa One, što je polučilo jako dobrim rezultatima.

Predsjednik Nintenda Shuntaro Furukawa je tijekom saziva investitora rekao da (Nintendo) želi napraviti 'glatku tranziciju' sa Switcha na sljedeću konzolu. Velika prepreka za mnoge vlasnike Switcha bit će kompatibilnost sa starijim verzijama, no valja uzeti u obzir da prema svim standardima - Switch je konzola koja stari.

Prošle je godine analitičar David Gibson tvitao da je razgovor s tvrtkom sa sjedištem u Japanu nagovijestio kako bi sljedeća Nintendova konzola mogla biti kompatibilna s prethodnim verzijama. Tvrtka želi pretvoriti svoju bazu korisnika od više od 100 milijuna na sljedeću konzolu - zajedno sa njihovim katalogom igara.

Bila ova nadolazeća konzola 'Switch Pro' ili neki potpuno drugačiji uređaj, čini se da je Nintendo došao do jednostavnog zaključka: ljudi više vole pristupačnu, prijenosnu konzolu s igrama visoke kvalitete. Potencijalno zadržavanje LCD-a stoga ima smisla za većinu igrača koji možda ne žele potrošiti previše i koji dalje planiraju uživati u svojim Switchevima.