SRETAN KRAJ STRAŠNE PRIČE

Otrovani kondori ponovno lete

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 22.08.2013 11:40
  • Objavljeno 22.08.2013 u 11:40
kondor

kondor

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

U Čileu je u srijedu na slobodu puštena skupina od 19 kondora koji su se liječili nakon što su se otrovali, najvjerojatnije pesticidima

Ove najveće ptice svijeta prošli su tjedan primijetili turisti kako opijene padaju s neba i udaraju u stijene. Nesretnim životinjama iz kljunova je izlazila pjena, a bile su previše slabe da ponovno polete. Spasila ih je skupina stručnjaka i volontera.

Dvije ptice su pronađene uginule, a ostale su prebačene na liječenje u kliniku u gradu Los Andes 70 km istočno od Santiaga. Oporavljene kondore iz kaveza je pustio veterinar Erik Savard koji ih je liječio.

Uzroke trovanja istražuje Čileanska agencija za poljoprivredu i stočarstvo. Postoji velika vjerojatnost da su se kondori otrovali insekticidima jer se uobičajeni protuotrov, koji je Savard upotrijebio u liječenju, pokazao djelotvornim.

Prema jednoj hipotezi ptice su oboljele jer su jele trupla krava koja je netko otrovao kako bi ubio predatore. Poljoprivrednici u tom kraju često koriste otrovane lešine kako bi uništili pume i lisice koje napadaju njihovu stoku. Mrtvi kondori pronađeni su u blizini lešina dvaju krava, a jedna od njih bila je djelomično pojedena.

Prema Savardu otrovane lešine ostavljaju se najčešće u lipnju, srpnju i kolovozu kada čileanska zima natjera pume i lisice da se spuste s planina.

Međunarodni savez za zaštitu prirode upozorio je da su kondori, koji imaju posebnu simboličku ulogu kod autohtonog južnoameričkog stanovništva, u opasnosti zbog gubljenja staništa i trovanja olovom, uzrokovanog prehranom životinjama koje ubijaju lovci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!