SVEMIRSKI DIVOVI

Otkriveni najveći i najhladniji objekti u svemiru

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 13.01.2011 15:53
  • Objavljeno 13.01.2011 u 15:53
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Teleskop Europske svemirske agencije (ESA) otkrio je najveći grozd galaksija koji je ikada izmjeren te najhladnije nakupine tvari u Mliječnoj stazi

Ledena područja s temperaturama blizu apsolutne nule (apsolutna nula je hipotetska temperatura od -273,15ºC i stanje najniže energije termodinamičkog sustava) mjesta su najranijih faza stvaranja zvijezda u galaksijama.

Otkrića svemirskog teleskopa Planck predstavljena su u utorak na zasjedanju Američkog astronomskog društva te na konferenciji za tisak u Parizu.

Desetak tisuća hladnih jezgara, od kojih su mnoge dosad bile nepoznate, omogućit će istraživanje samih početaka formacije zvijezda, rekao je Charles Lawrence iz NASA-inog Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni.

Neke od njih najhladnija su ikada zabilježena mjesta u svemiru tek sedam stupnjeva toplija od apsolutne nule, što znači da se plinovi i prašina iz kojih nastaju zvijezde tek trebaju zgusnuti i zagrijati pod utjecajem gravitacije.

Svemirski divovi

Najveće nakupine galaksija koje je otkrio Planck imaju masu ekvivalentnu masi milijuna milijardi Sunca i dimenzije od nekoliko desetaka milijuna svjetlosnih godina, a od nas su udaljene oko četiri milijarde svjetlosnih godina.

'U nakupinama se nalazi stotinjak galaksija, a svaka od njih ima oko milijardu zvijezda', rekao je dr. Nabila Aghanim iz Institut d'Astrophysique Spatiale u Orsayu u Francuskoj.

Zajedno s udaljenijim nakupinama galaksija, koje su već ranije otkrivene sa Zemlje, ova golema nebeska tijela pružaju novi uvid u evoluciju galaksija, u misterije tamne tvari koja galaksije drži na okupu te u tamnu energiju koja je ubrzala ekspanziju svemira, rekao je jedan od suautora istraživanja John Carlstrom sa Sveučilišta u Chicagu.

Planck je lansiran 2009. godine, a istraživanja je započeo u veljači 2010. Kroz dvije godine trebao bi precizno snimiti kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje - jeku velikog praska - i tako rasvijetliti procese u kojima se razvijao rani svemir. Znanstvenici se također nadaju da će potvrditi teoriju inflacije prema kojoj je rani svemir prošao kroz fazu ekspanzije koja je bila brža od svjetlosti.

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!