STVARANJE NAŠEG PRVOG PRETKA

Otkrivena tajna 'Velikog praska' u nastanku života

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 07.10.2010 11:52
  • Objavljeno 07.10.2010 u 11:52
umjetni život stanica

umjetni život stanica

Izvor: tportal.hr / Autor: www.jcvi.org

Irski znanstvenici tvrde da su otkrili misterij nastanka složenih organizama, odnosno našeg prvog, najprimitivnijeg pretka

Istraživački tim s Irskog nacionalnog sveučilišta (National University of Ireland, NUI) u Maynoothu objavio je jučer da je identificirao trenutak u kojem su se dva jednostanična organizma kombinirala i postala pretkom svih višestaničnih bića na Zemlji.

U tom događaju, nazvanom 'Velikim praskom prirode', dvije su se stanice spojile i stvorile prvu stanicu s jezgrom.

Dr. James McInerney, biolog iz Maynootha, kaže da je time otkriven najstariji predak ljudi.

'Bio je to značajan događaj koji se, kako se čini, dogodio samo jednom', rekao je McInerney. 'Ova dva primitivna jednostanična organizma spojila su se i omogućila prirodi da naraste.'

McInerney smatra da će studija biti temelj za tumačenje izvora svih višestaničnih organizama.

Insekti, biljke, životinje i ljudi spadaju u skupinu složenih višestaničnih organizama koji se nazivaju eukariotima. Druge dvije skupine, odnosno domene, čine bakterije i njima slične arhee.

Genetsko sekvencioniranje kvasca pokazalo je da stanice eukariota sadrže elemente i bakterija i arhea. To znači da je kvasac u određenom smislu dijete bakterija i arhea, a mi njihovi potomci.

'U jezgri stanica nalazimo DNA svih vrsta, a godinama se nije znalo kako je nastala prva jezgra. Sada znamo', objasnio je dr. McInerney.

Smatra se da su se prvi eukarioti pojavili prije oko dvije milijarde godina.

McInerney i njegov tim radili su na tom istraživanju punih 10 godina, a rezultati su objavljeni u uglednom američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi