polarni vrtlog

Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2020 16:33
  • Objavljeno 25.03.2020 u 15:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Njemački znanstvenik tvrdi da je otkrio prvu rupu u ozonskom omotaču iznad Sjevernog pola, javlja u srijedu dpa. U posljednja dva tjedna debljina ozonskog omotača na Arktiku bila je ispod debljine ozonskog omotača na Antarktici, na kojoj se nalazi ozonska rupa, izjavio je Markus Rex, voditelj odsjeka za atmosfersku fiziku na Institutu Alfred-Wegener

'U zonama u kojima je debljina ozonskog omotača na svom maksimumu gubitak je oko 90 posto', kazao je Rex. Radi se o području koje je tri puta veće od Grenlanda. Sveukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 milijuna kvadratnih kilometara ili 10 puta veće od površine Grenlanda.

Prema Rexu, do toga je došlo zbog iznimno jakog polarnog vrtloga ove zime i niskih temperatura u stratosferi, u kojoj je smješten ozonski omotač.

'Trenutno su te zračne mase još uvijek nakupljene iznad Arktika i stoga ljudi u Europi ne moraju brinuti da će brže nego inače izgorjeti na suncu. Moguće je da će te zračne mase u travnju otplutati sa središnjeg Arktika prema Europi', pojasnio je znanstvenik. Proizvodnja klorofluorougljika, skupine spojeva koji oštećuju ozonski omotač, zabranjena je prije dosta godina i bez te zabrane ozonski omotač bio bi u još gorem stanju.

No, dodaje Rex, te tvari imaju veliko vrijeme zadržavanja. Čini se da se ozonska rupa iznad Antarktike, otkrivena 1985., nakon čega je dogovoren Montrealski protokol te postupna zabrana klorofluorougljika, polako zatvara. Godine 2019. bila je najmanja u proteklih 30 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!