ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Otkrivena nova vrsta planeta: 'Minijaturni Neptuni' mogu podržati život

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 26.08.2021 10:31
  • Objavljeno 26.08.2021 u 10:31
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Amanda Smith, University of Cambridge

Riječ je o novoj vrsti svjetova - lako uočljivim oceanom prekrivenim planetima koji bi nam uvelike mogli olakšati potragu za vanzemaljskim životom

Astronomi su otkrili novu vrstu naseljivih oceanskih svjetova. Riječ je o 'minijaturnim Neptunima' koji se nalaze izvan našeg sustava te predstavljanju napredak koji bi mogao ubrzati potragu za vanzemaljcima.

Premda se potraga za naseljivim svjetovima uglavnom svodi na nalaženje planeta koji imaju sličnu veličinu, masu, temperaturu i atmosferski sastav sličan Zemljinom, znanstvenici s Cambridgea imaju nekoliko novih ideja. Oni su, piše Independent, pronašli naseljive planete koje je puno lakše pronaći te koji su puno brojniji od dosadašnjih kandidata.

Sudeći po studiji izašloj u Astrophysical Journalu, ovi planeti (koje znansvenici zovu Hycean) su vrući i prekriveni atmosferom bogatom vodikom te bi, što je zanimljivo, u roku od dvije godine mogli ubrzati pronalaženje znakova života izvan našeg planetarnog sustava.

'Ovi planeti otvaraju potpuno nov vektor traženja života izvan Zemlje' tvrdi Nikku Madhusudhan - voditelj projekta i glavni autor rada sa Instituta za astronomiju na Sveučilištu Cambridge. Ovi planeti obično se opisuju kao Super-Zemlje ili Mini-Neptuni, 2.6 puta su veći od Zemlje i imaju temperaturu atmosfere od oko 200 Celzijevih stupnjeva.

Nova perspektiva

Premda su dosadašnje studije predložile da temperature ispod atmosfera bogatih vodikom kakve nalazimo na mini Neptunima nisu gostoljubive za život, najnovije istraživanje na kojem je radio Madhusudhan spominje planet K2-18b koji bi mogao imati uvjete koji podržavaju život. Tim je u studiji spomenuo tri ovakva planeta koji su jednom stranom stalno okrenuti suncu, dok na 'noćnoj strani' imaju uvjete koji bi mogli podržati život.

Ovakvi svjetovi, prema znanstvenicima, primaju malo radijacije od svojih zvijezda te bi u svojim oceanima mogli imati uvjete koji potiču razvoj mikroorganizama silčnih onima koje nalazimo u zemaljskim oceanima. 'Ako je ovaj scenarij istinit, jedini izvor energije koji utječe na toplinu atmosfere je unutrašnja toplina, što te svjetove čini gostoljubivima za oceanski život' piše u studiji.

Lakši put do otkrića

Studija također spominje da ovakvi egzoplaneti nisu rijetkost te da bi nam njihova veličina mogla pomoći da ih lakše prepoznamo. 'Za potvrdu 'identiteta' trebat će nam i drugi aspekti poput mase, temperature i atmosfere' dodaju članovi tima iza znanstvenog rada. Svi ovakvi svjetovi također se nalaze u naseljivoj zoni, a za potvrdu eventualnog postojanja života znanstvenici će tražiti molekularne znakove koji nalažu da svijet ima dovoljnu unutarnju toplinu, oceane i samim time - potencijal za život.

Oni također moraju potražiti prisutnost molekula poput kisika, metana i dušikovog oksida koji su prisutni na Zemlji, kao i markere poput metil-klorida ili dimetil-sulfida.

'Kad god smo tražili ova molekularna očitanja, usredotočili bismo se na planete slične Zemlji, što ima smisla. 'Mini Neptuni nude puno veću šansu pronalaska potencijalnih biosfera' komentirao je Madhusudhan. S obzirom na njihovu veličinu, visoke temperature i atmosfere bogate vodikom, ove ćemo planete moći pronaći lakše od onih sličnih Zemlji.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!