KOZMIČKA KOLIZIJA

NASA predviđa: Asteroid Bennu jednog bi se dana možda mogao zabiti u Zemlju

12.08.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Premda statističke šanse postoje, NASA tvrdi da se oko neugodnog bliskog susreta Zemlje i udaljene leteće stijene ne bismo trebali zabrinjavati

Prema podacima koje su NASA-ine letljelice sakupile tijekom posjeda potencijalno opasnom asteroidu Bennu, otkrili smo da bi buduće generacije trebale nastaviti pratiti veliku stijenu dok prolazi pored Zemlje - nekad u 22. stoljeću.

Znanstvenici su koristili informacije koje je sakupila misija Osiris-Rex tijekom dvomjesečnog orbitiranja, proučavanja i sakupljanja uzoraka ne bi li dobili bolji uvid u Bennuov nadolazeći put kroz unutarnji dio Sunčeva sustava. Zaključili su da postoji mala šansa da se 518 metara široka stijena zabije u naš planet - malo veća nego što smo do sad mislili, no i dalje ne dovoljno velika za zabrinutost, piše Cnet.

'Ne brinem o asteroidu Bennu više nego što sam to radio prije, komentorao je NASA-in Davide Farnocchia.

Vjerojatnost za udar prije 2300. je oko 0.06 posto, s time da opasnost od udara možemo zanemariti sve do 2135. kad će Bennu pored našeg rodnog planeta protutnjati na udaljenosti bližoj od Mjeseca. Farnocchia tvrdi da ne postoji opasnost o dudara tijekom bliskog prolaza kraj Zemlje - njegov stav je poduprijet podacima koje je sakupila letjelica Osiris-Rex. Na zabrinutost o potencijalnom utjecaju na putanju asteroida, znanstvenici su potvrdili da Osiris-Rex nije pomakao svemirsko tijelo te da ga, prema Yarkovskyevom učinku, neće pokanuti niti Sunčeva toplina pri interakciji sa tvarima od kojih je sastavljeno.

Farnocchia i nekoliko kolega napisali su studiju o Bennuovim budućim putovanjima te su ju objavili u najnovijem izdanju časopisa Icarus. Novo istraživanje čovječanstvu daje manje razloga za brigu oko udaljene stijene koja će, ako ne kasnije, blizu našeg planeta proletjeti 2182. - dan kad će mu šansa za sudar sa Zemljom biti opakih 0.04 posto.