RAČUNALNA SIGURNOST

Oprez! Na uređaje s Androidom vreba softver koji bi vas mogao skupo koštati

04.07.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Korisnici uređaja s operativnim sustavom Android mogu postati žrtvom zlonamjernog softvera koji mimo njihovog znanja i odobrenja kupuje pretplate na skupe servise online

Microsoftovi istraživači Dimitrios Valsamaras i Sang Shin Jung u novom su izvješću opisali kako novi malware funkcionira. Kako su naveli, riječ je o jednoj od najčešćih vrsta zlonamjernog softvera među onima koji ciljaju Googleov operativni sustav.

Taj se softver na vašem uređaju može naći prerušen u bilo koju aplikaciju iz trgovine Play. Obično će to biti aplikacija iz popularnih kategorija kao što su personalizacija (pozadinske slike i zaključani zasloni), ljepota, uređivanje, komunikacija, fotografija i alati (antivirus, čišćenje mobitela i tome slično).

Svrha tih aplikacija je da ih što veći broj ljudi preuzme. Njihovi tvorci posežu za brojnim trikovima kako bi što dulje ostale neotkrivene.

Recimo, tražit će od vas dozvole koje nemaju veze s onim što bi trebale raditi (recimo, aplikacija za wallpaper traži pristup SMS-u i tome slično).

Kako se zaštititi?

Ova vrsta zlonamjernog softvera ima zajedničke osnovne karakteristike koje je moguće prepoznati prije preuzimanja aplikacije.

Uz već spomenute besmislene dozvole, pripazite na aplikacije koje imaju međusobno vrlo slično korisničko sučelje i ikonice, koriste nepismen tekst, imaju puno loših recenzija i profile razvojnih programera koji ne djeluju autentično.

Mogući znaci za uzbunu su i brže pražnjenje baterije nego inače, problemi s povezivanjem s bežičnim mrežama, stalno pregrijavanje i sporiji rad pametnog telefona.

Također, izbjegavajte preuzimanje aplikacija koje ne možete naći u trgovini Play, piše Mashable.