enkripcija na oba kraja

Opet ništa od zaštite koju su na Messengeru najavljivali; stiže tek 2023. godine

22.11.2021 u 11:29

Bionic
Reading

Prema najnovijim izvješćima, poruke u Instagramu i Messengeru će mogućnost automatske enkripcije na oba kraja dobiti tek 2023.

Facebookova i Instagramova matična kompanija Meta najavila je da enkripcija na oba kraja (E2EE ili End to End Encripytion) u porukama neće biti automatski dostupna sve do 2023., piše Guardian.

Podsjećamo, kompanija je prošle godine počela sjedinjavati poruke u Instagramu i Messengeru u unificiranu platformu koju planira proširiti na sve svoje proizvode. Enkripcija, premda dostupna za aktivaciju, neće, kao što je to slučaj kod WhatsAppa, biti automatski aktivirana svima sve do 2023.

U izjavi za The Telegraph, Antigone Davis, Metina voditeljica odjela za sigurnost ovaj potez pripisuje povećanju korisničke sigurnosti. S obzirom da E2EE samo primatelju i pošiljaocu dozvoljava čitanje poruke, Davis kaže kako Meta nastoji osigurati da ovo Facebook i Instagram ne pretvori u plodno tlo za kriminalne aktivnosti.

Nakon što E2EE postane osnovna funkcija, Davis kaže da će kompanija koristiti 'kombinaciju ne-enkriptiranih podataka diljem aplikacija, profila i korisničkih izvješća' kako bi ih održala sigurnima i usput pomagala 'javnim sigurnosnim nastojanjima'.

U blogu objavljenom ranije ove godine, Meta je napisala da će osnovni E2EE u Instagramu i Messengeru biti dostupan najranije 2022. Davis u najnovijoj izjavi kaže da će Meta cijeli posao pokušati obaviti 'kako spada' pa će sve odgoditi do 2023.

Valja također naglasiti da je na ovu odluku mogla utjecati nova odredba u UK-u pod imenom Online Safety bill koja od online platformi traži da brinu za sigurnost djece te brzo prijavljuju zloćutni sadržaj i zlostavljanje. Prema izvješću BBC-ja, Priti Patel je već prije kritizirala Facebookovu enkripciju kad je izjavila da E2EE otežava borbu protiv zlostavljanja djece.

SAD se, zaključuje Verge, prošle godine pridružio UK-ju, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i Japanu u nastojanju da Facebook vlastima da pristup enkripciji koja bi im olakšala pristup porukama u slučaju raspisanog naloga.