RECENZIJA

[FOTO] Prosječno savršen Android srednje klase - isprobali smo Honor 50

21.11.2021 u 21:04

Bionic
Reading

Najnoviji uređaj iz Honora dolazi sa setom privlačnih značajki poput OLED ekrana, brzog punjenja i punog asortimana Googleovih usluga, no pitanje je - je li sve to dovoljno da ga istakne u vrlo kompetitivnom okružju

Nekoliko godina nakon izlaska Honora 20 konačno smo dobili nasljednika u obliku elegantnog uređaja srednje klase napravljenog tako da, bar na prvi pogled, stavi 'kvačice' na najčešće tražene značajke.

Jedan od razloga zbog kojih je Honor 50 poseban to je što, za razliku od nekad matične firme Huawei, njega ne obuhvaća američka zabrana korištenja Googleovih usluga, što znači da kupci kojima nedostaju vremena u kojima je Huawei dolazio s ugrađenim Googleom ovim uređajem dolaze na svoje.

  • +5
Honor 50 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Povlačenje poveznica među Huaweijem i sad odvojenim Honorom nisu zlonamjerne - nova Honorova uzdanica koju smo isprobali skoro je identična nedavno predstavljenom Huaweiju Nova 9. Za razliku od Nove 9, ovaj telefon dolazi s puno jačim stražnjim širokokutnim objektivom od 108 MP.

Korisničko iskustvo

Prva stvar koja nas je ugodno iznenadila težina je uređaja. Honor 50 perolak je smartfon, mase 175 grama, te dizajnom strašno podsjeća na eru ekrana koji se obavijaju oko ruba. Zahvaljujući tehnologiji OLED, situacija je ovdje vrlo slična te, na naše oduševljenje, tijekom tjedan dana testiranja 6,67-inčnog zaslona nismo naišli na znakove slučajne aktivacije ruba uređaja.

Kad smo već kod ostatka istaknutih tehničkih značajki, spomenimo da smartfon ima vrlo elegantno stakleno kućište istaknuto tankim rubom od brušenog aluminija. Sve ovo, pored vrlo brze biometrije u obliku senzora za otisak prsta, ostavlja jako dobar prvi dojam.

Ispod i iznad poklopca

Smartfon pokreće procesor QualComm Snapdragon 778G 5G, jedan od najbržih procesora za uređaje srednjeg razreda te, prema našem iskustvu, radi izvrstan posao u apsolutno svemu osim najzahtjevnijim igrama, za koje je potrebno malo 'poravnati' detalje da bi sve glatko išlo.

Kućište bez ulaza za slušalice zaokružuju USB-C port i zvučnici koji pucaju prema dolje dok jedinstvenost smartfona garantira pomalo pretenciozan stražnji modul s čak četiri kamere, a nažalost ne dolazi s telefoto objektivom.

Glavni i najistaknutiji dio kamere širokokutni je objektiv od 108 MP, a koji uz asistenciju vrlo prilagodljive umjetne inteligencije stvara kontrastne i 'ispeglane' fotografije - premda su lijepe, ipak specifičan vizualni stil naplaćuju manjkom detalja. U sumraku se zahvaljujući dugoj ekspoziciji mogu postići jako lijepe fotografije, no nakon što na scenu stignu ulična rasvjeta i duboke sjene, fotografijama krenu dominirati smetnje i manjak detalja.

  • +6
Honor 50 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ukratko, stražnji modul kamere ističe se glavnim objektivom dok su ostali tu uglavnom 'za šminku'. Fotografije su lijepe, a njihovo snimanje jednostavno je i elegantno - sve što trebate znati je da od cijelog tog iskustva ne smijete očekivati previše.

Što se performansi tiče, Android 11 skriven ispod Magic UI-ja funkcionira kao zanimljiv amalgam iOS-a i Androida s ultrašarenim ikonicama i hrpom Honorova bloatwarea. Iskustvo rada na uređaju je, tim rečeno, brzo i super elegantno. Jako nam se svidjelo to što Honor 50 baš forsira 120 Hz na izbornicima, pa švrljanje među ekranima ima jako premijski osjećaj.

Megabrzo punjenje

Super stvari vezane uz uređaj zaokružuje frontalna kamera od 32 MP jer pomoću umjetne inteligencije snima blistave, detaljne i lijepe fotografije, kao i paket opreme što uključuje brzi punjač od 66 W, USB-C slušalice i plastičnu maskicu. Plastična maskica nas je jako obradovala, s obzirom na to da sam uređaj ne dolazi ni s kakvim certifikatom, što znači da je osjetljiv na vodu i prašinu. Nekima će možda nedostajati bežično punjenje, no kako se preko žice baterija kapaciteta 4300 mAh od 0 do 100 puni za kraće od 40 minuta, nemamo razlog za prigovore. Također bismo naglasili da je smartfon, uz 5G i osrednju bateriju, vrlo energetski učinkovit - nakon cjelodnevnog korištenja pala je za svega 60 do 70 posto.

Kupiti ili ne?

Sveukupan dojam o najnovijem telefonu Honora prožet je prosječnošću. Riječ je o solidnom smartfonu koji korisniku nudi sva zvonca i zviždaljke koje bi se očekivale od uređaja ovakve klase, bez riskantnog kompromisa u obliku stavki koje bi ga istakle ispred konkurencije, a koja je prilično divlja u ovoj cjenovnoj skupini.

Ako ste veliki ljubitelj Huaweijeve škole dizajna i tražite pouzdanog 'srednjaša' opremljenog Googleom, Honor 50 predstavlja lijepu soluciju s bogatom kolekcijom značajki. Ako vam brend nije bitan, uvjereni smo da će vam izbor donekle otežati njegova brojna cjenovna konkurencija.

  • Ime: Honor 50
  • Proizvođač: Honor
  • Platforma: Android 11 (Magic OS)
  • Materijali: staklo, metal
  • IP certifikat: nema
  • Zaslon: OLED, 120Hz, 1080 puta 2340 piksela, omjer zaslona 19.5:9
  • Procesor: Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G
  • Memorija: 128GB 6GB RAM, 128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM, neproširivo
  • Ulazi: USB-C
  • Stražnja kamera: 108 MP (širokokutna), 8 MP (ultraširokokutna), 2 MP (makro), 2 MP (dubinska)
  • Prednja kamera: 32 MP, širokokutna
  • Komunikacija: GSM / CDMA / HSPA / CDMA2000 / LTE / 5G
  • Cijena: 3799 kuna