brendirali su grad

Oni su rasturili osječku IT scenu i ne namjeravaju stati

08.07.2017 u 16:24

Bionic
Reading

Zbog njih se u Osijek dolazi. Oni su brendirali grad i pretvorili ga u meku IT stručnjaka. Startali su prije pet godina, bilo ih je tek nešto preko 200. Sada ih je preko tisuću okupljenih u 40-ak tvrtki čiji je godišnji prihod, prema njihovoj računici, oko 200 milijuna kuna. Gotovo sve što proizvedu i izvezu. Po plaćama su daleko iznad hrvatskog prosjeka. U Osijek Software Cityju (OSC) stasavaju nove generacije hrvatskih softveraša

'Apsolutno mislim da je OSC svojim radom kroz proteklih pet godina dokazao da je ideja bila pun pogodak. Promijenilo se puno toga. Započela je konstruktivna suradnja s visokim školstvom i lokalnom vladom. Porasla je motivacija mladih za rad u struci, kao i broj tvrtki te novozaposlenih unutar branše. Najbitnije je da dolazi do promjene u načinu razmišljanja, kontra uobičajenom stanju u kojem dominira atmosfera pesimizma i defetizma. Iako naš optimizam i dalje kod nekih izaziva podsmijeh, mislim da konkretne brojke daju povoda za nadu u još bolje buduće rezultate', sažima za tportal Denis Sušac, direktor i vlasnik Mono Softwarea koji je bio jedan od pokretača ideje Osijek Software Cityja još 2012.

Zamisao o stvaranju hrvatske verzije Silicijske doline ujedinila ga je tada s tvrtkom Inchoo Tomislava Bilića te Matijom Kopićem, bivšim vlasnikom Farmerona i popularnog Facebooka za krave, a sada tvrtke Gideon Brothers. Ekipa je to koja je za sobom već ostavila traga. OSC-ova ideja o studiju matematike i računarstva po uzoru na slične europske i američke, tako će zaživjeti od ove godine na osječkom Sveučilištu.

'Gladuju' za IT stručnjacima

'Osijek s okolicom ima visoki potencijal da u budućnosti postane centrom tehničke izvrsnosti, a Gideon Brothersu cilj je to i ostvariti kroz poslovne te razne edukativne i promotivne aktivnosti. Uz dostupan kadar lokalno, okrenuti smo i prema privlačenju stručnjaka izvan Osijeka i regije kako bismo se pozicionirali kao takvo mjesto ne samo u Hrvatskoj, već i šire', odgovara za tportal Vanja Paulik iz Gideon Brothersa, tvrtke osnovane tek početkom ove godine koja sa svojih 30 zaposlenih snažno kroči područjima robotike, umjetne inteligencije i podatkovne znanosti (Big Data, Data Analytics & Business Intelligence). Posluju već s desetak klijenata iz cijeloga svijeta, a posebice sjevera Europe i SAD-a. Do kraja godine planiraju dosegnuti 50 zaposlenih, ali se na tome neće zaustaviti. Na svojim stranicama neprekidno objavljuju natječaje. 

Broj zaposlenih u osječkoj IT industriji strelovito raste, s nekadašnjih 250 eksplodirao je na više od 1000. Tvrtke 'gladuju' za stručnim kadrom. Kako bi ga u budućnosti osigurali, prije tri godine OSC je pokrenuo i Sat kodiranja. Na njemu već djeci u školskim klupama približavaju posao računalnog programera i upoznaju s nekom od ponuđenih računalnih tehnologija. Projekt im je prisutan već u 200 škola u cijeloj Hrvatskoj, a u njega je uključeno oko 10.000 djece.

'Potreba za obrazovnim i stručnim tehničkim kadrom bila je jedan od najvažnijih motiva za osnivanje OSC-a jer ga nema dovoljno u Osijeku, ali je isto i bilo gdje drugdje u svijetu. Definitivno planiramo nastaviti povećavati broj zaposlenih. Radi se o kontinuiranom procesu, gdje gornje granice u smislu potrebe za stručnim kadrom ni nema. Ograničeni smo brojem raspoloživih kandidata na tržištu rada i donekle poslovnim prostorom, ali i to pokušavamo riješiti kroz investiranje u vlastiti novi objekt', dodaje Sušac čija je tvrtka s početnih četiri narasla na trenutnih 48 zaposlenih developera, dizajnera i testera, ali će od jeseni prijeći i brojku od 50.

U potrazi za radnicima, Gideonovci provode studentske prakse, mentoriraju završne i diplomske radove, a sa studentima i profesorima izrađuju znanstvene radove te osmišljavaju zajedničke komercijalne projekte.

'S obzirom na specifičnost poslovanja, izuzetno nam je važna izvrsnost svakog zaposlenika u njegovu području. U procesu smo i organizacije Data Science akademije kako bismo naglasili važnost toga područja u današnjim poslovanjima te dodatno obrazovali potencijalne zaposlenike', poručuje Paulik.

Posluju s cijelom svijetom, a rade u Osijeku

To što su se odlučili iz Osijeka poslovati s cijelim svijetom, ne predstavlja im problem niti su zbog toga u ičemu zakinuti.

'Osijek, iako godinama smatran izoliranim i gradom koji 'nestaje' pa je takva slika glavni nedostatak, upravo se zbog potencijala u IT sektoru i područjima robotike i Big Data kojima se Gideon Brothers bavi, polako transformira u grad prosperiteta i neograničenih mogućnosti. Prostora za napredak i razvoj ima puno. Baš zbog toga se Gideon Brothers skupa s drugim tvrtkama članicama Osijek Software Cityja zalaže za daljnje unapređenje obrazovanja i podizanja kvalitete rada i života u gradu', nastavlja on.

Osječki softveraši nižu samo prednosti, dok je nedostatak tek jedan – manji broj ljudi u odnosu na velika regionalna središta, što za sobom automatski povlači i manji broj talenata za rad u struci.  

'Fizička udaljenost u našem poslu ne predstavlja veliki problem. Potpuno smo okrenuti izvozu. Prednosti su niži režijski troškovi, cijena nekretnina, najma i slično. Veliko smo sveučilište s gotovo  20.000 studenata i profesora u gradu s manje od 100.000 ljudi. Veća je mogućnost pokretanja pozitivnih promjena nego što je to u većim sredinama glede komunikacije s lokalnim vlastima, sveučilištem, školama, ali i odlična atmosfera u zajednici', nabraja prednosti Sušac, čija se tvrtka specijalizirala za rješenja u farmaciji, medicini, bankarstvu, financijama, upravljanju ljudskim resursima, tržištu nekretnina.