HRVATI NA INDIEGOGOU

Olovka od otpada koju možete i posaditi

23.11.2015 u 16:22

Bionic
Reading

Na platformi za crowdfunding Indiegogo krenula je kampanja hrvatskog eko-startupa Fabula. Do 23. prosinca nastoje skupiti novac za proizvodnju olovke nastalu od recikliranog otpada

S 15 tisuća dolara namjeravaju finalizirati stroj za proizvodnju Fabule, kako je neobična olovka nazvana, ne bi li pokrenuli serijsku proizvodnju i zadovoljili, kako kažu, sve veću potražnju.

Fabula je drukčija po tome što pokazuje kako se svakodnevni predmeti mogu izraditi od recikliranog organskog otpada. Pri izradi su korišteni listići čaja, ostaci kave i otpadne latice iz cvjećarnica. Materijali se dodatno obrađuju kako bi se dobila čvrsta olovka delikatne zrnate površine i nešto većeg volumena.

Uz pretpostavku kako u jednom kafiću u prosjeku nastane 30 kilograma otpada mjesečno, reciklažom bi mogli od tog materijala proizvesti 3.000 olovaka.


Moguće je našiljiti ju i ostacima šiljenja nahraniti biljke. Kad postane prekratka za uporabu, njezin vršak može se staviti u vodu kako bi se posadila mlada biljka goji, kamilica ili šumske jagode. Ta nova biljka raste iz sjemena smještenog u samom vršku olovke.

Tako, umjesto bacanja olovke u smeće, bubrenjem sjemena preko jednog dana i sadnjom u zemlju, prostor u kojem se boravi, može se ukrasiti novom biljkom. Osmišljena je i kao didaktičko sredstvo kojim se kolegama ili djeci ukazuje na brigu za okoliš te ih potiče na kreativno promišljanje.

Fabula je dobila nagradu 'A'Design Award' u kategoriji održivih proizvoda, projekata i zelenog dizajna za 2014. - 2015, kao i sredstva u sklopu natječaja Zagrebačke banke 'Moj Zaba Start' u kategoriji 'Moja zelena zona' za zeleno i eko poduzetništvo. Kreirala ju je Mateja Kuhar iz startup inkubatora Tehnološkog parka Varaždin. Razvoj do razine proizvoda trajao je dvije godine.

'Prilikom recikliranja udahnjujete novi život i stvarate nešto što prije nije postojalo. Taj novi život ima viši cilj, a zašto taj cilj ne bi bio ponovno stvaranje? Ova olovka predstavlja sve to, a naročito kada se reciklira. Dok god je koristimo, Fabula nas uči o tome na koji način odgovorno stvarati kroz obnovu okoliša', kaže Mateja Kuhar.

Projekt Fabula trenutno se nalazi u predinkubaciji u Tehnološkom parku Varaždin, gdje se upravo sastavlja proizvodni stroj i razvija projekt. Po dovršetku stroja započet će proizvodnja prvih olovaka, a podupiratelji projekta za nagradu će dobiti svoj primjerak.

Fabula Organic Pencil Indiegogo