POGLED NAPRIJED

OLED je budućnost zaslona, kaže šef LG Displaya

Bionic
Reading

Organske diode koje emitiraju svjetlo ne samo što će nadživjeti 4K, već su tehnologija kojom će biti moguće odgovoriti na zahtjeve i načine primjene kakvih se tek trebamo dosjetiti, uvjeren je direktor LG Displaya Sang Beom Ham

Želja za svjetlom ne bi li bolje vidjeli od davnina nas nagoni na pronalaženje novih načina kako do toga doći. Krenuli smo na put te revolucije svjetla - kako ju je Sang Beom Ham nazvao tijekom prvog u nizu glavnih predavanja koje će posjetitelji sajma IFA imati prilike čuti - s vatrom i svijećama, stigli do električne energije i zaslona.

Svaki napredak donio je velike i značajne promjene, otvorio vrata novim mogućnostima. Na pragu smo ere zaslona, uvjeren je Ham, tijekom koje će nam oni stubokom promijeniti živote, ali će se pritom i sami uvelike transformirati, kako bi se prilagodili potrebama, željama i zahtjevima korisnika.

Drugim riječima, Ham smatra kako će osmišljavanje i razvoj zaslona biti potaknuto informacijama nas potrošača više nego što je to ikad prije bio slučaj. Štoviše, pozvao sve na aktivno uključivanje u taj proces, obećavši kako će LG 'učiniti sve kako bi ostvario sve što će ljudi zamisliti i tražiti'.


Sastavni dio budućnosti bit će uređaji nosivog računalstva, prozirni i savitljivi zasloni, dvostrani i valoviti zasloni (kakav su prikazali u dvorani City Cubea u kojoj je Ham održao predavanje), kao i - na što nećemo dugo morati čekati - i televizori tanki poput papira, koje ćemo moći postaviti gdje god nam se svidi.

Što bi mogli očekivati? Između ostalog, nekonvencionalan dizajn, praktičnost pri korištenju i transportu, uklapanje u arhitekturu i igračke, kućanske uređaje i automobile, interaktivnost...

Po Hamovu mišljenju, uz sve navedeno svaki zaslon budućnosti morat će imati dva ključna elementa.

Prvi je maksimalno realističan prikaz slike, u mjeri u kojoj postaje teško razlikovati sliku od stvarnosti, a gledanje postaje sasvim novo, uranjajuće iskustvo. Drugi podrazumijeva savršenu prilagodljivost, tako da ih se može koristiti u bilo kojoj situaciji, na bilo kojem predmetu ili uređaju. Da bi to bilo moguće, bit će potrebno probiti granice konvencionalnog dizajna, ući i istražiti nepoznato.

OLED je, uvjeren je Ham, tehnologija koja može odgovoriti na te izazove, uvjeren je direktor LG Displaya.