GOLEMI LEDENI OTOK

Odlomio se ledenjak dva puta veći od Brača

30.07.2013 u 09:55

Bionic
Reading

Od najvećeg i najbržeg glečera na Antarktici, poznatog kao Pine Island Glacier (PIG), nedavno se odlomila golema santa leda površine 720 četvornih kilometara, osam puta veća od poluotoka Manhattana u New Yorku, odnosno gotovo dva puta veća od Brača

Znanstvenici su očekivali pucanje PIG-a još od listopada 2011. kada je na njegovoj površini prvi put primijećena spektakularna pukotina. Konačno odvajanje velike sante potvrdio je njemački satelit TerraSAR-X. Letjelica je opremljena radarom koji joj omogućuje snimanje unatoč zimskom mraku koji trenutno prekriva Antarktiku.

Njemački tim stručnjaka primao je snimke svaka tri dana i pratio razvoj događaja kako bi istražio procese koji pokreću glečer prema naprijed i uzrokuju njegovo pucanje.


Golemi ledenjaci odvajaju se od antarktičkog ledenog pokrova svakih šest do deset godina – jedan se odcijepio 2007, a prije njega drugi 2001.

Ovo je prirodan proces pa ga ne treba izravno pripisivati klimatskim promjenama koje pogađaju zapadnoantarktičku ledenu ploču.

No satelitska su mjerenja pokazala da se posljednjih desetljeća PIG ubrzava i stanjuje. To se dijelom povezuje s protjecanjem toplijih struja koje otapaju led. Osim toga granica PIG-a iz godine u godinu povlači se sve više prema unutrašnjosti antarktičkog kopna.