KRAJ ERE

Odlazak legendarnog dizajnera: S Jobsom je odmah kliknuo, a nakon skoro tri desetljeća u Appleu - osniva svoju tvrtku

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 28.06.2019 12:20
  • Objavljeno 28.06.2019 u 12:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Nakon što je tijekom 22 godine osmislio neke od najpoznatijih elektroničkih uređaja današnjice Jonathan Ive pokreće vlastitu tvrtku

Dugogodišnji Appleov šef dizajna, čovjek koji je zaslužan ne samo za uspjeh te tvrtke već i za svojevrsnu revoluciju na području industrijskog dizajna, napustit će jabučare do kraja godine kako bi pokrenuo vlastitu dizajnersku tvrtku LoveFrom.

Iveovo mjesto preuzet će Jeff Williams, Appleov glavni operativac, kojemu će račune polagati dopredsjednik za industrijski dizajn Evans Hankey i dopredsjednik za dizajn sučelja za ljude Alan Dye.

Apple će mu i dalje biti među glavnim klijentima tvrtke LoveFrom, ali teško je oteti se dojmu kako svjedočimo kraju jedne ere u povijesti diva iz Cupertina.

U dizajnu od malih nogu

Sir Jonathan Paul Jony Ive rođen je 27. veljače 1967. godine u Chingfordu, sjevernom dijelu Londona. Otac mu je bio srebrnar koji je s britanskom vladom radio na postavljanju standarda obrazovanja dizajnera. Sina je od malih nogu poticao na skiciranje i izradu predmeta. Između ostalog, tako su nastali tobogan i kućica na drvetu. Majka i djed bili su inženjeri.

U srednjoj školi proučavao je skulpturu i kemiju. Kad je došlo vrijeme za fakultet htio je upisati Royal College of Art, ali je odustao jer mu se nije svidjelo ozračje u kojem se obrazovanje tamo odvijalo. Bilo je, kako je jednom prilikom ustvrdio, previše bučno. U tu se uglednu instituciju ipak vratio 2017. godine, ali kao ravnatelj.

  • +18
  • +15

Veliki lideri moćnog Applea: Tim Cook i Steve Jobs

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Upisao je 1985. godine Newcastle Polytechnic, gdje je bio poznat između ostalog i po tome što je dizajnirao i izrađivao slušna pomagala za gluhu djecu i njihove učitelje.

Po završetku akademskog obrazovanja zaposlio se u maloj konzultantskoj tvrtci za dizajn koja se zvala Tangerine, gdje je dizajnirao mikrovalne pećnice, toalete, bušilice i četkice za zube.

U Appleu su ga od 1990. nagovarali da prijeđe kod njih. Iako nezadovoljan poslom kojim se bavio, opirao se jer mu se nije svidjelo preseliti obitelj na drugi kontinent. Uspjeli su ga pridobiti tek u rujnu 1992., kad je Ive shvatio kako ne želi raditi WC-e cijeli život.

steve Jobs

'Mrzio je Billa Gatesa i Japance, i nije birao sredstva da dođe do cilja'. Ovo su najčešće zablude o legendarnom Steveu Jobsu

Pogledaj galeriju
8

Ali, ni Appleu u to vrijeme nisu baš cvjetale ruže. Do 1997. tvrtka je toliko duboko potonula da je Ive bio spreman potražiti novi posao. Možda bi i otišao da se u tvrtku nije vratio Steve Jobs i okrenuo ju naglavce.

S Jobsom je odmah kliknuo

Ive je kasnije pričao kako je s Jobsom kliknuo od prve. Zajednička im je bila strast prema stvaranju, opsjednutost pojedinostima i sklonost asketizmu te ideju kako bi računala i elektronički uređaji općenito trebali izgledati lijepo. Pomoglo je i to što je, uz dizajnerska znanja i vještine, znao i kako voditi timove.

Postao je viši dopredsjednik za industrijski dizajn i bio na čelu tima dizajnera odgovornih za najvažnije Appleove proizvode. Redefinirao je proces dizajniranja u Appleu, postavivši u temelj čistoću ideje. Inzistirao je na tome da njihovi proizvodi moraju biti jasni i jedinstveni te biti rezultat vlastite perspektive, ne one nastale nakon milijarde fokus grupa.

Apple je počeo računala i medijske uređaje tretirati kao alate umjesto nakupine žica i komponenti. Prvi hit bio je šareni iMac, s kojim je napravio potpuni odmak od jednolično dosadnih računala koja su tada dominirala tržištem.

Tim Cook i Jonathan Ive

Tim Cook i Jonathan Ive

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Slijedili su laptopi s kućištem od brušenog titana i bijeli laptopi, da bi zatim stigli iPod i iPhone, proizvodi koji su redefinirali svoje kategorije ili ih u potpunosti stvorili te pametni sat Apple Watch. Sudjelovao je i u dizajniranju operativnog sustava iOS te novog Appleovog sjedišta.

Britansku vitešku titulu dobio je 2006. godine. Također su mu dodijelili počasne doktorate na Royal College of Art te Sveučilištima Cambridge i Oxford.

Sa suprugom Heather, inače spisateljicom, i sinovima živi u Pacific Heightsu u San Franciscu, u kući koju je platio 17 milijuna dolara. Heather je upoznao u srednjoj školi, vjenčali su se 1988. Sinove potiče na skiciranje dizajna i izradu predmeta.

Na posao u Cupertino je putovao i do sat i pol, automobilom iz vlastite flote, u kojoj su Aston Martin, Bentley i Land Rover. Procjenjuje se kako Iveovo osobno bogatstvo vrijedi 130 milijuna američkih dolara.

Nije sklon intervjuima i javnim istupima. Voli se baviti obradom drva i slušati tehno, a često radi i u dobrotvorne svrhe. Vjerojatno najpoznatiji projekt te vrste je Red, inicijativa kojom pjevač Bono Vox prikuplja novac za borbu protiv HIV-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!