samo za privatne korisnike

Od srijede nove cijene poziva i SMS poruka unutar Europske unije, evo detalja

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 10.05.2019 13:26
  • Objavljeno 10.05.2019 u 13:20
Ograničenje cijena odnosi se isključivo na privatne korisnike

Ograničenje cijena odnosi se isključivo na privatne korisnike

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ograničenje cijena odnosi se isključivo na privatne korisnike. Za SMS cijena će iznositi 0,55 kn po poruci, dok će cijena poziva prema nekom od brojeva u EU iznositi 1,76 kn po minuti razgovora, javljaju u petak iz HAKOM-a

Od srijede, 15. svibnja 2019., slanje SMS poruka i pozivi iz Hrvatske prema bilo kojem broju iz neke od zemalja Europske unije bit će jeftiniji, javlja HAKOM. Svi hrvatski operatori moraju prilagoditi cijene svojih poziva i SMS-ova prema ograničenju na razini EU-a.

Ograničenje cijena odnosi se isključivo na privatne korisnike. Cijene su propisane i za SMS cijena će iznositi 0,55 kn po poruci, dok će cijena poziva prema nekom od brojeva u EU iznositi 1,76 kn po minuti razgovora.

Uredba kojom su uvedena nova pravila o ograničavanju cijena poziva i SMS-ova pokriva samo komunikacijske usluge unutar EU-a, koje se temelje na potrošnji po jedinici volumena i koje se nude potrošačima, tj. privatnim korisnicima.

Vrijedi i za Norvešku, Island i Lihtenštajn

Uredba se odnosi na sve države članice EU-a, uključujući najudaljenije regije, koje su dio jedinstvenog tržišta EU-a. Regulirana cijena u EU primjenjivat će se i na Norvešku, Island i Lihtenštajn, nakon donošenja odgovarajućeg zakonodavstva.

Ova ograničenja cijena automatski će se primjenjivati na fiksne i mobilne usluge koje se naplaćuju u cijelosti ili djelomično na temelju stvarne potrošnje od 15. svibnja 2019.

Ovo su mjesta na kojima možete pronaći i koristiti Wi-Fi internet

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Alternativne tarife

Ako trenutno korisnik ima alternativnu tarifu za međunarodne pozive, operator ga mora obavijestiti prije 15. svibnja 2019. o novim ograničenjima cijena koja će se početi primjenjivati na njihovu zadanu tarifu od tog datuma. Ukoliko korisnik ne zatraži izričito zadržavanje postojeće tarife, operator ga mora automatski prebaciti na reguliranu tarifu od 15. srpnja 2019.

Operatori mogu ponuditi alternativne tarife u kojima su cijene veće od reguliranih, ali korisnici moraju izričito zatražiti prelazak na tu tarifu prije primjene. Na primjer, korisnik može odabrati prelazak na tarifu u kojoj je trošak pozivanja Francuske viši od zadane granice, ali je zato trošak pozivanja Kanade jeftiniji. Prije nego što korisnik odabere alternativnu tarifu, operator ga mora obavijestiti o prednostima koje može propustiti ako se prebaci na alternativnu tarifu, informiraju iz HAKOM-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!