I TO SMO DOČEKALI

Instagram počinje blokirati protivnike cijepljenja, koristit će strojno učenje

10.05.2019 u 11:48

Bionic
Reading

U popularnoj društvenoj mreži blokirat će objave koje vode na poznate dezinformacije o cijepljenju, a u pripremi je i alat za žalbe na odluke moderatora o uklanjanju i blokiranju objava

U Instagramu će početi sakrivati rezultate pretrage za hashtagove koji konzistentno vode do lažnih informacija o cjepivima i nastoje ljude odvratiti od cijepljenja. Primjerice, ako hashtag #vaccines1234 vodi na veliki broj poznatih dezinformacija o cjepivima u Instagramu će ga blokirati u potpunosti.

TEHNO SAVJETI

Pet novijih značajki Instagrama koje svakako trebate isprobati

Pogledaj galeriju

Pod 'poznatim dezinformacijama' podrazumijevaju se tvrdnje koje su kao lažne potvrdili u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, američkom Centers for Disease Control i sličnim organizacijama. Objave koje sadrže protivljenje cijepljenju koje nisu potvrđene kao lažne neće biti blokirane.

Facebook, u čijem je Instagram vlasništvu, već je neko vrijeme pod pritiskom kojim se traži suzbijanje propagande protiv cijepljenja na njegovim platformama, gdje su algoritmi za preporuke pomogli stvoriti plodno tlo za prijevare i lažne vijesti. Prije dva mjeseca obećali su obračun s lažnim informacijama vezanim uz cijepljenje, ali novinari ih dalje nalaze posvuda.

U Instagramu će pregledavati objave uklonjene zbog širenja lažnih informacija koristeći strojno učenje kako bi algoritme naučili prepoznavati koji su hashtagovi povezani s kojim lažnjacima.

Također namjeravaju uvesti skočne (pop-up) poruke namijenjene ljudima koji traže informacije o cijepljenju, a u kojima će im biti ponuđene poveznice na kvalitetne izvore. Taj sustav još nije dovršen, ali trebao bi zaživjeti uskoro.

U pripremi je i alat za žalbe na moderaciju sadržaja na Instagramu, putem kojeg ćete moći zatražiti reviziju odluke ukoliko je vaša objava uklonjena ili blokirana. Sporni sadržaj bit će poslan drugom moderatoru. Ako procijeni kako nije problematičan bit će vraćen na Instagram, a ako nije aplikacija će vas o tome obavijestiti.

Trenutno ga testiraju, mogao bi zaživjeti tijekom nadolazećih mjeseci, piše Verge.