Što je fossa?

Riješite ovaj kviz i pomognite razvoju besplatnog sofvera za sve građane Europske unije

10.05.2019 u 12:20

Bionic
Reading

Europska komisija objavila je kviz za procjenu znanja o softveru otvorenog koda zavaljujući kojem europsko gospodarstvo godišnje uštedi 114 milijardi eura. Veća primjena ovog softvera znači više novca u džepovima europskih građana

Europska komisija je veliki je korisnik i propagator besplatnog softvera otvorenog koda (FOSS). Ovaj softver svatko je slobodan koristiti, kopirati, proučavati i mijenjati po vlastitom nahođenju. Otvoreni izvorni kod može se javno dijeliti i svi su pozvani da se uključe i dobrovoljno poboljšaju dizajn i značajke softvera.

Mnogi ljudi već koriste FOSS i ne znajući da imaju koristi od njega. Kako bi proširio poruku o prednostima FOSS-a, projekt EU-FOSSA 2 izradio je jednostavan kviz namijenjen sadašnjim, ali i budućim korisnicima ovog besplatnog softvera.

Kviz pokriva pitanja o sigurnosti FOSS-a, učestalosti korištenja i znanju o tome koje ga europske institucije rabe u svom radu. Da biste sudjelovali u kvizu i pomogli daljnji razvoj i implementaciju ovog softvera, kliknite ovdje.

Očite su prednosti korištenja FOSS-a. Europsko gospodarstvo, pokazala su nedavna istraživanja, godišnje uštedi 114 milijardi eura zahvaljujući softverskim rješenjima otvorenog koda. Ukupni doprinos FOSS-a europskom gospodarstvu procjenjuje se na gotovo 450 milijardi eura.

Besplatna i otvorena softverska rješenja donose korist svima - građanima, tvrtkama i javnom sektoru i njegova je implementacija ključna komponenta strategije Europske komisije.