TEHNO SAVJETI

Obratite pažnju: Ovako izgleda hakirani Google račun

30.06.2022 u 06:44

Bionic
Reading

Google računi su vrlo popularne mete za hakere zato jer otključavaju velik broj mogućnosti za prevaru. Ovo su stvari na koje trebate paziti ako želite provjeriti je li vaš račun provaljen

Hakeri ovih dana vrebaju nad svim zamislivim tipovima računa, uključujući sve od društvenih mreža do emaila. Svaki od tih računa može se preprodati na dark webu.

Google računi osigurani su nizom zaštitnih funkcija, no zbog popularnosti usluge su vrlo popularni ciljevi za hakere. S obzirom da Google očigledno uključuje stvari poput Gmaila, brojni hakeri koji preuzmu kontrolu također nastoje sakriti svoje aktivnosti od vlasnika računa, objašnjava Makeuseof.

Ako mislite da je vaš Google račun provaljen, počnite tražiti ove simptome.

Netko je promijenio vašu lozinku

Ako je netko promijenio vašu lozinku (a sigurni ste da niste vi), onda je velika šansa da je vaš račun hakiran. Razlog zašto lopuže mijenjaju žrtvinu lozinku je jednostavan - time spriječavaju korisnika da pristupi usluzi te ih potom nogira.

Problem je što i nepromijenjena lozinka ne znači da je vaš račun siguran. Hakeri često ostavljaju nedirnutu lozinku zato jer im omogućava nastavak korištenja računa bez znanja vlasnika.

Dobili ste upozorenje od Googlea

Ako vam je netko provalio u račun ili mu pokušao pristupiti, Google će vam poslati poruku upozorenja. Hakerski pokušaji ulaza na račun lako su prepoznatljivi zato jer osoba nastoji ući u vaš račun s drugog uređaja i IP adrese. Važno je zapamtiti da sigurnosna upozorenja automatski ne znače da ste žrtva napada. Također postoji šansa da napadač izbrisao upozorenje prije nego što ga je žrtva stigla pročitati.

Netko drugi se prijavio na vaš račun

Kad god se netko prijavi na vaš račun, njegov IP će biti pohranjen, što znači da lako možete pregledati listu uspješnih prijava otvaranjem Gmaila, odlaska na dno stranice i pregledom posljednje prijave klikom na Details. Ovaj se dio stranice isplati pregledati bez obzira jeste li dobili upozorenje ili ne.

Sigurnosne postavke su promijenjene

Ako netko hakira vaš račun, postoji šansa da će i pokušati urediti sigurnosne postavke. Ako promijene lozinku za povrat računa, pomoću nje mogu vratiti pristup ako ikad promijenite podatke. Također mogu promijeniti sigurnosna pitanja.

Svaka promjena sigurnosnih postavki će za sobom potegnuti Googleov mail upozorenja. Kao i u prijašnjim slučajevima kriminalci to mogu zaobići brisanjem poruke prije nego što ju pročita žrtva.

Dolazni kaslić sadrži emailove o mijenjanju lozinke

Ako netko provali u vaš Gmail, postoji realna šansa da će pokušati ući i u druge račune na koje je račun povezan. Ovisno o vašoj primjeni Gmaila oni mogu uključiti bankovne aplikacije ili društvene mreže. Da biste spasili situaciju, posjetite sve povezane platforme i samo promijenite lozinku. Ako bilo koji od ovih emailova pronađete u inboxu, ne radi se samo o dokazu provale, već i dokazu da haker pokušava preuzeti kontrolu.