protiv novih 'pravila'

Slavne osobe napuštaju Twitter zbog Muskove nove politike: 'Oni bi trebali meni platiti'

02.11.2022 u 13:59

Bionic
Reading

Otkako je Elon Musk preuzeo Twitter najavljen je povratak Donalda Trumpa na tu društvenu mrežu nakon što mu je zabranjen pristup od siječnja 2021. godine. I dok neki slave slobodu govora koju Musk najavljuje, neke slavne osobe najavljuju svoj odlazak s Twittera nakon Muskova preuzimanja. Među njima su i LeBron James, Stephen King i Toni Braxton

Nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter obećao je da će se uhvatiti u koštac s neželjenim računima na toj društvenoj mreži. Njegova najava da će pokrenuti pay-to-play sistem provjere u kojem se verificiranim korisnicima 'plava kvačica' naplaćuje 19,99 dolara dočekana je na nož među mnogim javnim osobama, piše Sky News. Sada je Musk pak najavio da će plava kvačica koštati ipak 'samo' osam dolara.

Musk je u javnosti poznat kao jedan od najvećih promicatelja slobode govora te zbog potencijalne deregulacije moderiranja sadržaja na Twitteru sada mnogi korisnici razmišljaju deaktivirati svoje račune, među kojima i neke slavne osobe. Evo popisa onih koji napuštaju ovu društvenu mrežu i onih koji prijete da će to učiniti.

Stephen King

Jedan od najpoznatijih pisaca današnjice Stephen King bio je redovit tviteraš gotovo devet godina te na toj društvenoj mreži ima 6,9 milijuna pratitelja. King je rekao da će ugasiti svoj račun ako Musk svoje planove o plaćanju 'plave kvačice' doista provede u djelo.

’20 dolara mjesečno da zadržim plavu kvačicu? Zaj*** to, oni bi trebali meni platiti', napisao je King u svom tvitu te potom najavio svoj odlazak ako do toga dođe, na što mu je Musk odgovorio da ipak nekako 'treba platiti račune' objasnivši da se Twitter ne može samo financirati novcem oglašivača. Ipak sada je smanjio mjesečnu 'pretplatu na plavu kvačicu' na osam dolara.

Toni Braxton

S druge strane Toni Braxton, poznata američka R'n'B pjevačica i dobitnica sedam nagrada Grammy, već je na odlasku. Braxton koja ima dva milijuna pratitelja napisala je da je šokirana i užasnuta primjerima slobode govora na Twitteru od Muskova preuzimanja. 'Govor mržnje po krinkom slobode govora je neprihvatljiv. Stoga sam odlučila kloniti se Twittera jer to više nije sigurno mjesto za mene', napisala je Toni Braxton.

LeBron James

Legendarni NBA košarkaš LeBron James nije deaktivirao svoj račun, ali je rekao kako je zabrinut zbog prijavljenog porasta upotrebe rasističkih izraza na Twitteru otkako ga je preuzeo Musk. James koji ima više od 52 milijuna pratitelja, napisao je da je to zastrašujući podatak kojem bi Musk trebao pristupiti ozbiljno. 'Previše ljudi brka pojmove i misli da je govor mržnje sloboda govora', napisao je.

Sarah Bareilles

Dobitnica Grammyja Sarah Bareilles već je otišla s Twittera. 'Bilo je zabavno, Twitteru. Odlazim. Vidimo se na drugim plaformama, ljudi. Žao mi je, ali ova jednostavno nije za mene', napisala je Bareilles.

Eric Idle

Omiljeni 79-godišnji Monty Pythonovac izrazio je nezadovoljstvo novim modelom plaćanja Twittera. 'Ako će mi Musk naplaćivati što vas zabavljam i usto još vrati ono 'narančasto čudovište' (referencija na Donalda Trumpa) natrag, mislim da bih mogao to odbiti.

Shonda Rhimes

Kreatorica hit serije Grey's Anatomy koja je imala gotovo dva milijuna pratitelja također je otišla s Twittera. 'Šta god je Elon Musk planirao, ja odlazim', napisala je.

Josh Gad

Disneyev i brodvejski glumac Josh Gad rekao je kako više nije siguran hoće li još dugo ostati na Twitteru. 'Sloboda govora je odlična stvar. Govor mržnje s namjerom da se nekome nanese šteta i to bez posljedica nije nešto zbog čega sam se prijavio na ovu mrežu i za što se zalažem.