SPORNO PRISLUŠKIVANJE

Novi zakon od operatera zahtijeva nemoguće

02.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Među nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama stoji jedna stavka čija je provedba u najmanju ruku teško izvediva, pa se nameće pitanje koja je uopće njena svrha?

Riječ je o članku 108, stavak 8, gdje stoji: 'Na zahtjev nadležnih tijela iz stavka 3. ovoga članka, operatori iz stavka 1. ovoga članka moraju onemogućiti korisnicima usluga uporabu programa za kodiranje (enkripciju) sadržaja komunikacije.'

Za pretpostaviti je da je riječ o posebnim slučajevima, dakle ukidanje enkripcije tražilo bi se isključivo po nalogu suda, vjerojatno u sklopu nekog kaznenog postupka. No tražiti tako nešto od operatera je nepromišljeno jer je to u praksi iznimno teško izvedivo.

Kao prvo, različiti standardi za enkripciju danas su neizostavni dio internetske komunikacije. Internet bankarstvo, Facebook, Twitter, Gmail - sve su to servisi koji podržavaju (a neki i zahtijevaju) neki oblik enkripcije. Korisnici koji se malo više brinu za svoju privatnost koriste i PGP enkripciju e-pošte, kao i brojne druge oblike enkripcije na koje operater nema nikakvog utjecaja jer se podaci enkriptiraju i dekriptiraju na samom korisničkom računalu i enkriptirani putuju do servera operatera.

Operater bi eventualno mogao onesposobiti razne portove i servise, ali to ne bi onemogućilo enkripciju, već bi u konačnici jednostavno posve ugasilo dobar dio korisnikove komunikacije.

Na isti je problem nedavno ukazao odličan tekst Đure Lubure na blogu #InternetZaSve, gdje se navodi na očit paradoks: kada bi operater postupio prema takvom zahtjevu, korisnik bio odmah primijetio da su mu razni oblici komunikacije onesposobljeni te bi vrlo brzo shvatio da ga netko prisluškuje.

O tom problemu zatražili smo i službeno mišljenje HT-a i dobili sljedeći odgovor: 'U konkretnom slučaju, smatramo da je još uvijek prerano davati bilo kakve procjene kada je riječ o navedenoj obvezi. Naime, budući da još uvijek nije izdano tehničko pravilo prema kojem bi se implementirala takva funkcionalnost, trenutačno ne možemo govoriti o načinu na koji će se tako nešto realizirati. No, bitno je naglasiti da se ova odredba ne odnosi na sve korisnike, već isključivo na one za koje HT, kao i drugi operatori, dobije nalog od nadležnih državnih tijela.'

Iz svega gore navedenog sumnjamo da će takvo tehničko pravilo ikad i biti implementirano, jer jednostavno ne vidimo način na koji bi takvo što funkcioniralo.