brže, preciznije, jeftinije

Novi test koronavirus otkriva za pola sata, analizator daha za 15 sekundi, a dresirani psi ga nanjuše i za manje od sekunde

15.06.2020 u 11:11

Bionic
Reading

Istraživači širom svijeta tragaju za bržim, pouzdanijim i jeftinijim metodama otrivanja koronavirusa. Ovo su tri najnovije metode u koje se polažu velike nade

Novim dijagnostičkim testom može se otkriti RNK koronavirusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19. Uzorak se uzima iz mokraće, krvi, sline te brisa nosa ili grla i nalaz dobiva za samo pola sata, otkriva novo istraživanje upravo objavljeno u časopisu PLOS ONE. Ovaj rad potpisuju Laura Lamb i njene kolege iz Beaumont Health Systema.

SARS-CoV-2 teško je dijagnosticirati u ranoj fazi infekcije, jer pacijenti mogu biti asimptomatski ili imati blage, nespecifične simptome. Trenutačni dijagnostički standard PCR (qRT-PCR) zahtijeva skupu opremu i obučeno osoblje pa je dostupan samo u pojedinim laboratorijima.

Lamb i kolege koristili su RT-LAMP metodu umnažanja nukleinskih kiselina (takozvano petljom posredovano izotermalno umnažanje). Reagensi su jeftini i mogu se skladištiti na sobnoj temperaturi, tehnika djeluje na različitim tipovima uzoraka, a utvrđeno je da je izrazito specifična, osjetljiva i brza za druge zarazne bolesti.

Istraživači su razvili RT-LAMP dijagnostički test za SARS-CoV-2 i izmjerili učinkovitost ispitivanja na uzorcima krvi, mokraće, sline i brisa. Test je također korišten na kliničkim uzorcima bolesnika s Covidom-19. RT-LAMP test za SARS-CoV-2 uspješno je otkrio virus u svim tipovima uzoraka s procijenjenom granicom detekcije samo 304 virusne kopije u uzorku.

Test reagira samo na SARS-CoV-2 i ne pokazuje prisutnost drugih virusa. U kliničkim uzorcima brisa usta, RT-LAMP je bio pozitivan na 95 posto pozitivnih qRT-PCR uzoraka i negativan na 90 posto qRT-PCR negativnih uzoraka koji su bili negativni.

Istraživači s Državnog sveučilišta Ohio istovremeno rade na potpuno drugačijem načinu testiranja: analizator daha koji viruse otkriva po principu policijskog alko testera. Analiza disanja nije baš raširena tehnika u medicini pa se ovaj rad smatra pionirskim pokušajem. Ipak, voditeljica projekta Perena Gouma vjeruje da bi se ova sprava mogla koristiti kao alternativa trenutnim testerima.

'Imamo senzorski uređaj koji u dahu otkriva dušikov oksid i VOC (isparljive organske spojeve koji se može upotrijebiti za dobivanje informacija o nastanku zaraze', opisuje Gouma uređaj baziran na tehnologiji senzora koji se koriste za nadgledanje plinova u automobilskom ispuhu.

Ručni uređaj daje rezultate za samo 15 sekundi, jeftin je i može ga koristiti bilo tko. Zanimanje već pokazuju u tračnim lukama ili i raznim ustanovama, uključujući škole.

U Velikoj Britaniji treniraju pse koji mogu nanjušiti koronaviruse Izvor: Društvene mreže / Autor: The Telegraph

Umjesto sofisticiranim senzorima, u Velikoj Britaniji viruse pak pokušavaju otkriti pomoću pasa tragača. Dobro izdresirani psi mogu onjušiti do 750 ljudi u jednom satu. Već su ih dresirali za otkrivanje raka, Parkinsonove bolesti i malarije, a sad se pokušava otkriti mogu li psi nanjušiti i koronaviruse. Projekt su pokrenuli dobrotvorna organizacije Medical Detection Dogs, Londonska škole higijene i tropske medicine (LSHTM) i Sveučilište Durham.

Pse treniraju tako da im daju da mirišu tkanine koje nose pacijenti s koronavirusom. To će pokazati ima li bolest specifičan miris koji psi mogu otkriti. Pokaže li se da mogu, cijeli bi test trajao jedva sekundu. A toliko brzo podatke ne može obraditi ni najsuvremenija tehnologija otkrivanja bolesti.