IBM-OVA ZVIJER

Novi mainframe jede aplikacije za doručak

14.01.2015 u 10:56

Bionic
Reading

Z13 prvi je novi IBM-ov model mainframe računala u gotovo tri godine. Trebao bi pomoći u otkrivanju prijevara u realnom vremenu i praćenju milijardi transakcija putem pametnih telefona i tablet računala

Dobio je novi dizajn procesora, brži I/O i mogućnost rada s do deset terabajta memorije, tri puta više no njegov prethodnik. U z13 stane do 141 procesorska jedinica povezana u jedinstven sustav te do osam tisuća virtualnih poslužitelja.

No, posebna je pozornost posvećena radu s podacima pristiglim s mobilnih uređaja, vezanim uz transakcije poput odobravanja kreditnih kartica, naplate i tome slično. Z13 može obraditi do 2,5 milijardi transakcija dnevno.

Fokus je također i na otkrivanju prijevara. Z13 omogućava analizu svake transakcije u gotovo realnom vremenu, kako bi se lakše otkrili pokušaji prijevare u bankarskom sustavu, zdravstvenom osiguranju i drugdje.


S maksimalnim radnim taktom od 5 GHz, procesor u z13 je sporiji od onog ugrađenog u prethodnika, što je - tvrde u IBM-u - kompenzirano drugim poboljšanjima. Čip je osmojezgreni, pa ima dvije jezgre više od prethodnika, a proizveden je i novijim, 22-nanometarskim procesom, koji omogućava manje i brže tranzistore.

Prvi je koji ima simultanu višenitnost, što omogućava izvršavanje dva naloga usporedno na svakom ciklusa. Dobio je i podršku za SIMD te za DB2 BLU za Linux.

Cijena nije objavljena, no lako bi mogla premašiti sto tisuća dolara (oko 650 tisuća kuna). Na tržište bi trebao tijekom idućih mjeseci.

Izvor:PC World