RASPAD TIJELA

Novi forenzički dokaz – miris smrti

18.05.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Pozornost američke javnosti posljednjih dana zaokuplja slučaj u kojem je mlada majka Casey Anthony optužena da je ubila svoju dvogodišnju kćer

Istovremeno se u medijima sve više raspravlja o tome hoće li nadležni sudac dozvoliti da se u procesu kao dokaz upotrijebi uzorak zraka iz prtljažnika njezinog automobila koji su neki već nazvali 'miris smrti'.

Naime, tužiteljstvo želi priložiti izviješće Arpada Vassa iz Nacionalnog laboratorija Oakridge u Tennesseeju prema kojem spomenuti uzorci zraka sadrže kemijske spojeve karakteristične za raspadanje ljudskih tijela te visoke koncentracije kloroforma. Neki mediji čak pišu da bi tužitelj od članova porote mogao zatražiti da pomirišu konzervirani uzorak zraka.

Ako sud prihvati dokaz, bit će to prvi put u povijesti da se od stručnjaka traži da identificiraju miris tijela u raspadanju, iako su u nekim prijašnjim suđenjima kao dokazi korišteni neki drugi mirisi.

James Covington sa Sveučilišta Warwick u Velikoj Britaniji kaže da će odluka o prihvaćanju uzoraka zraka kao dokaza ovisiti o brojnim čimbenicima, posebno o tome koliko je dugo truplo bilo u određenom prostoru te jesu li kemikalije imale dovoljno vremena da se uvuku u presvlake. Ako su materijali apsorbirali dovoljne količine kemikalija, oni će ih nastaviti ispuštati i neko vrijeme nakon što se leš ukloni. Te kemikalije mogle bi se otkriti analizom uzoraka zraka ili zagrijavanjem uzoraka materijala. U navedenom slučaju uzeta su oba uzorka.

Budući da će se na sudu prvi put kao dokaz koristiti miris ljudskog tijela, postupak će morati proći tzv. standard Frye. 'Prema Fryevom testu znanstveni je dokaz prihvatljiv ako ga prihvati većina relevantne zajednice', objasnio je David Moran, klinički profesor prava na Sveučilištu Michigan u Ann Arboru.

Arpad Vass već duže vrijeme radi na istraživanju molekularnih tragova što ih ostavljaju tijela u raspadanju, a koji mogu otkriti vrijeme smrti ili pak mjesta na kojima su žrtve pokopane.

Studije se uglavnom provode na svinjama, međutim Vass radi i na ljudskim ostacima na 'Farmi tijela' u Tennesseeju. U suradnji s FBI-em stručnjak je započeo stvaranje baze podataka kemijskih spojeva od kojih se sastoje isparavanja tijela u raspadanju. U jednom od svojih istraživanja zakopao je četiri ljudska trupla i potom tijekom četiri godine analizirao plinove koje su ispuštala. U tom procesu otkrio je osam glavnih skupina kemikalija, s kojima sada može usporediti uzorke prikupljene u prtljažniku Casey Anthony.

Vass je toliko usavršio svoje baze podataka i analize da može jasno razlikovati raspadanje čovjeka, životinje ili primjerice pizze. To će mu sada dobro doći jer je Caseyina majka ustvrdila da je prtljažnik automobila upio miris ustajalih ostataka pizze, a ne tijela.

Moran ističe da bi sudac, unatoč Vassovoj stručnosti, mogao odbaciti uzorke mirisa kao dokaze ako utvrdi da su preslabi jer bi oni kasnije tijekom žalbenog procesa mogli promijeniti presudu. Kako god bilo, uvjeren je da tužitelji neće ići toliko daleko da porotnicima ponude da mirišu zrak iz konzerve.