WEB PREGLEDNICI

Novi Firefox stiže sa zgodnim trikom koji bi vas mogao zanimati

04.12.2019 u 09:21

Bionic
Reading

Izdanje 71 Mozillinog web preglednika donosi više noviteta, među kojima je najzanimljiviji onaj vezan uz prikaz videa

Koristeći novu značajku Picture-in-Picture za Mozillin Firefox 71 možete zakačiti bilo koji video na ekran tako da ga druge kartice ili prozori ne prekrivaju.

Nakon što preuzmete najnovije izdanje Firefoxa postavite kursor računalnog miša iznad videa. Pojavit će se plava opcija Picture-in-Picture. Kliknite na dugme i video će se otvoriti u zasebnom prozoru, kojeg možete pomicati po potrebi.

Ova je značajka zasad dostupna samo za operativni sustav Windows. Tijekom siječnja bi trebala postati dostupna izdanja za Mac i Linux.

pregled

Zanimljiva godina: Ovo su neka od najvećih znanstvenih otkrića u 2019.

Pogledaj galeriju

Tijekom rujna ove godine u Mozilli su počeli testirati Firefox Private Network (FPN), vlastito izdanje virtualne privatne mreže (virtual private network, VPN) za promet putem web preglednika koje se aktivira putem proširenja za Firefox i koje bi trebalo uskoro štititi sve aplikacije na uređajima na razini operativnog sustava.

Testiranje FPN-a sad je ušlo u novu fazu: korisnici na području Sjedinjenih Država koji imaju Firefox Accounts i operativni sustav Windows 10 pozvani su da ga isprobaju besplatno na do 12 sati mjesečno. Kasnije će ga moći koristiti po povlaštenoj cijeni od 4,99 američkih dolara mjesečno. U planu je proširenje na Android, ChromeOS, iOS, macOS i Linux, ali ne prije još barem nekoliko mjeseci testiranja.

FPN stvara siguran 'tunel' kojim podaci putuju od web preglednika ili uređaja kroz javno dostupni Wi-Fi. Ako se morate logirati u takav Wi-Fi, trebali biste koristiti VPN. U takvim situacijama FPN umjesto korisničke IP adrese koristi vlastitu, što otežava praćenje.

FPN proširenje za Firefox napravili su u Cloudfareu. U punom izdanju koristi WireGuard, razmjerno novu tehnologiju VPN-a na web poslužiteljima kojima upravlja Mullvad, servis sa sjedištem u Švedskoj u kojem tvrde kako ne bilježe aktivnosti korisnika.

Što je još novo?

Zaklada Mozilla primila je 91 posto prihoda (približno 430 milijuna američkih dolara) od ugovora s internetskim tražilicama tijekom protekle godine, što je za dva posto manje nego godinu prije. Također su uprihodili oko pet milijuna dolara od pretplata i oglasa. Nadaju se kako će diverzificirati prihode uvođenjem usluga poput FPN-a, piše Register.

Novo izdanje Firefoxa za Android, temeljeno na Mozillinom programu za renderiranje GeckoView, od sad ima praćenje i zaštitu widgeta za društvene medije, kao i podršku za dodavanje i mijenjanje widgeta za pretraživanje te za slanje jedne ili više kartica iz web preglednika s jednog uređaja na drugi. Potonje je moguće ako ste ulogirani u korisnički račun pri Firefoxu.

Izdanje za web preglednik Firefox 71 dobilo je podršku za automatsko popunjavanje za alat za upravljanje lozinkama Lockwise, a upozorenja o nezvanim gostima koja stižu iz Firefox Monitora od sad su dostupna i korisnicima sa čitačima zaslona.

Enhanced Tracking Protection će vas obavijestiti kad blokira računalni kod za rudarenje kriptovaluta i prikazat će koliko je trackera blokirao.