stainless steel starship

Nova raketa kojom će Elon Musk ići u osvajanje svemira od iznenađujućeg je materijala

27.12.2018 u 13:55

Bionic
Reading

Izbor materijala od kojeg bi se trebala izraditi svemirska letjelica kompanije SpaceX iznenadila je stručnjake koji su očekivali upotrebu uobičajenih karbonskih vlakana i titana

Futuristički Starship, svemirska letjelica kompanije SpaceX, podsjeća na zlatno doba znanstvene fantastike: ne samo da će, barem teoretski, prevoziti putnike na druge planete, nego će biti izrađena od sjajnog, nehrđajućeg čelika, nezaobilaznog materijala s naslovnica SF romana iz sredine prošlog stoljeća.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Elon Musk nabacio je mamac objavom fotografije na Twitteru, potpisane sa samo tri riječi: 'Stainless Steel Starship'. Jasno, nije riječ o kompletnom svemirskom brodu, tek djeliću letjelice koju SpaceX namjerava testirati sljedeće godine. U početku su zamišljeni tek nekoliko minuta kratki pokusni letovi kojima bi se provjerili različiti sustavi.

Izbor materijala izazvao žučne polemike

No, kao i obično kad je riječ o Musku, tweet je izazvao polemike među svemirskim stručnjacima.

SpaceX oborio vlastiti rekord

Elon Musk nije mirovao: Pogledajte što je sve ove godine poslao u svemir

Pogledaj galeriju

Izbor materijala iznenadio je mnoge jer se već godinama prilikom izrade svemirski letjelica rabe razlličiti napredni kompozitni materijali poput karbonskih vlakana - otporni su i ujedno lagani. A ako se već koristi metal, onda se radije eksperimentira s aluminijem ili titanom. I dok se čelik koristio prilikom izrade rakete Atlas 5, nitko nije očekivao da bi to bio prvi izbor prilikom izrade Starshipa koji bi trebao dosegnuti svemirska prostranstva i vratiti se na Zemlju; i to više puta.

No, kako je i sam Musk ukazao u svojim komentarima, nedrđajući čelik ima neke prednosti u uvjetima ekstremnih hladnoća i vrućina.

Posebne legure otporne na toplinu

Riječ je o posebnim legurama, otpornim na toplinu, 'superlegurama' poput one nazvane SX500, koju je SpaceX razvio za upotrebu u Raptor motorima koji će napajati vozilo.

  • +2
Elon Musk i Grimes na Met Gali Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

O kakvom je materijalu riječ, znat će se uskoro puno više. Dotad može se samo nagađati i pretpostavljati. Ako ništa drugo, još jedna dobra reklama za Elona Muska i njegove projekte.