RAKETE I EKSPLOZIJE

Milijuni dolara u plamenu: Elon Musk objavio spektakularne eksplozije programa SpaceX

15.09.2017 u 10:40

Bionic
Reading

Vizionar i tehnolog Elon Musk krajem je tjedna objavio video koji su mnogi iščekivali - kompilaciju videosnimki propalih letova najpoznatijeg privatnog svemirskog programa na svijetu - SpaceX

Musk, kako stvari stoje, snimke spektakularnih eksplozija svemirskih letjelica sakuplja već dulje vrijeme te je vrlo ponosan na svaku od njih. Uostalom, svi znamo da se iz neuspjeha uvijek nešto da naučiti te da je konačni rezultat svijet visoke tehnologije u kojem danas živimo. Musk, za razliku od nas, nije izvlačio filozofske zaključke iz skupih (propalih) eksperimenata, već se sa svime srdačno našalio.

Nestali u plamenu

Svaka od spektakularnih eksplozija popraćena je komentarom koji joj daje humorističnu notu. Znate, u slučaju da prizor milijuna eura koji nestaju u oluji vatre i letećih dijelova već nije dovoljno tragikomičan. Nepotrebno je naglasiti da je izbor glazbe za video izvrstan. Musk je za pozadinsku skladbu izabrao vječiti evergreen Terryja Gilliama: The Liberty Bell, poznatiji kao glavna skladba serije Leteći cirkus Montyja Pythona.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Velik napredak!

Kolekcija propalih letova za Muska je, bez sumnje, svojevrsni počasni krug. SpaceX je nedavno uspješno spustio još jedan lanser prvog stupnja Falcon One nakon što je (također uspješno) lansirao svemirski zrakoplov lansiran s Cape Canaverala. Ovo epsko desetogodišnje putovanje koje se uglavnom sačinjavalo od jako puno eksplodirajućih raketa konačno dolazi kraju, no posao nije nipošto gotov. 'Imamo dugi put do višestruko iskoristivog lansera Falcon 9' piše Musk na Twitteru. 'Kada viši stadij i održivost također budu višestruko iskoristivi, faktor pada troškova leta bit će >100'.

  • +2
SpaceX misija CRS-11 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SpaceX